Екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб „Руен“ е освободен днес с помощта на индийските военноморски сили, съобщиха от Министерството на външните работи. На борда на плавателния съд, който бе отвлечен през декември миналата година, имаше седем българи, девет мианмарски и един анголски гражданин.

„Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България“, допълниха от ведомството на Мария Габриел.

По-рано днес бе съобщено, че военен кораб на индийските военноморски сили е прехванал отвлечения товарен кораб „Руен“ и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат. Пиратите, за които се смята, че са отвлекли плаващия под малтийски флаг кораб за насипни товари, са открили огън по военноморския кораб в международни води, съобщи пред Ройтерс говорител на индийските ВМС, без да предостави повече подробности.

Корабът „Руен“ бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година. На борда му имаше осем българи, но помощник-капитанът, който беше ранен, се прибра в България на 22 декември. От „Параходство Български морски флот“ АД съобщиха тогава, че морякът е евакуиран със съдействието на Военноморските сили на Република Индия.

Оттогава МВнР е в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори и се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж, припомниха от министерството.

Днес в МВнР е бил повикан и индийският посланик в София, като е била отправена „допълнителна молба към индийската страна за съдействие и предприемане на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа“, съобщиха от ведомството на Габриел.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.