ПРИКЛЮЧИ ЖЪТВАТА НА ЕЧЕМИК ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО, А РЕЗУЛТАТИТЕ КАТО ЦЯЛО СА ПО-ДОБРИ ОТ МИНАЛОГОДИШНИТЕ. Това пише Галина Георгиева на страниците на вестник „Борба”. Разликата в добивите в стопанствата се дължи на различните количества валежи по места в региона, които са паднали от пролетта до лятото. По думите на един от най-големите зърнопроизводители в областта – Симеон Вачков, качеството на ечемика е задоволително. Фермерът обработва над 10 000 дка в Свищовско с традиционно производство за района на пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед.
„Средният добив на ечемика в моето стопанство е 630 кг/дка. Това е повече от миналата година, когато резултатите ни от тази култура бяха с над 100 кг/дка надолу. Цената варира в зависимост от качествата на ечемика, които според нас са доста задоволителни и добри за тази година. Цените, които плащат търговците, ако въобще ги има, са от 550 до 600 лв./т“, обобщи Вачков.
Той изрази притеснение относно очакваното неудовлетворяващо реализиране на продукцията.
„Добра реколта – лош пазар! Няма да бъда първият сред колеги, да изразя недоволство и притеснението си от нерегламентирания внос на украинското зърно, което залива пазара ни. Украинските слънчоглед, пшеница и царевица са изкупувани от българските преработватели и търговци на непазарни цени, които са далеч под себестойността на българската зърнена и маслодайна продукция. Като представител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, очаквам решение на Управителния съвет на 26.07. относно действията ни в тази връзка“, коментира фермерът.
ВАЧКОВ ПОСОЧИ, ЧЕ И ЖЪТВАТА НА ПШЕНИЦА В ОБЛАСТТА Е КЪМ КРАЯ СИ. Средните добиви в региона са в голям диапазон. Има стопанства, в които резултатите са плачевни, но има и места, където земята е родила с 30 процента повече зърно спрямо 2021 г.
„За съжаление, картинката е доста шарена, тъй като резултатите в областта варират от 400 кг/дка до над 750 кг/дка, в зависимост от локалните валежи по места. При някои колеги пролетните валежи бяха недостатъчни, като включим и незадоволителната влагозапасеност на почвите поради липсата на обилни снеговалежи вече няколко зими поред, се получиха и доста неблагоприятни резултати, които не покриват дори себестойността на производство“, обясни фермерът.
Вачков изтъкна като сериозен проблем в бранша поскъпването на суровините с близо 300% спрямо миналата година.
Сн.: Архив Актуално Свищов