В Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Д-р Георги Странски“ в Плевен са приети шест деца, след като са консумирали бисквити с канабис, предаде БНР.

Още едно дете се лекува, след като е приело наркотичен опиат и кокаин. Това съобщи Таня Вашкова, експерт „Връзки с обществеността“ в здравното заведение.

Децата са хоспитализирани през последните две денонощия в Клиниката по токсикология. Те са на възраст от 4 до 14 години:
„Децата са приети са в тежко общо състояние и количествени и качествени нарушения в съзнанието. Предприето е реанимационно, детоксично и специфично лечение. В момента децата са със стабилни жизнени показатели, но сънливи.
Уведомили сме компетентните органи. Води се разследване по случая“, посочи Вашкова.

На въпрос дали има ли опасност за живота на някое от децата тя отговори:
„Не, няма опасност за живота на децата. Отправяме апел към всички: Бъдете внимателни, не приемайте никакви хранителни продукти от непознати или от съмнителни източници“.

Децата са само от Плевен, всички са приемали пакети с бисквити от непознати, допълни Таня Вашкова.

По случая е уведомена полицията, отдел „Закрила на детето“ и Детска педагогическа стая.

„Това е сериозен проблем, който изисква нашето внимание и действия. Като родители и възрастни е изключително важно да бъдем бдителни и да гарантираме безопасността на децата.

Винаги трябва да наблюдаваме какво ядат и с кого общуват. В този случай трябва да подчертаем важността на избягването на всякакви хранителни продукти, предлагани от непознати“, коментира началникът на Клиниката по токсикология доц. д-р Евгения Бързашка.

По случая работят институциите – „Закрила на детето“ и МВР, посочи Светлана Георгиева, директор на Регионалната дирекция в Плевен, към която е и отдел „Закрила на детето“:
„Отдел „Закрила на детето“ се е самосезирал. В момента работи полицията. До момента отдел „Закрила на детето“ в Плевен не е работил с пострадалите деца“.

На въпрос дали е имало друг такъв случай или получени сигнали Светлана Георгиева отговори: „Такива сигнали – не“.

Говорителят на Районната прокуратура посочи, че до момента няма постъпили материали от МВР, но увери, че по случая се работи.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.