България още не е изпратила обещаните на Украйна БТР-и, пише Сега. Това стана ясно по време на на заседанието на парламентарната комисия по отбрана. Окончателното решение за безвъзмездното предоставяне беше прието от парламента още в края на ноември, когато приключи и процедурата между София и Киев и бе сключено специално споразумение.

Сега министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че вече е ясна логистичната част, но въпросът е кой ще плати тази процедура. „Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е пак една много сериозна логистична операция. Знаем и сумата, която е необходима. Би била поносима за нашия бюджет, но първо пробваме варианта в този формат „Рамщайн“ – дали някой друг наш съюзник няма да каже – а, това е много хубава идея, аз ще платя транспорта. Нали, ако няма такъв желаещ, ще търсим други варианти, ще търсим финансиране. Ако е необходимо, ще се обърнем и към вас““, заяви военният министър пред депутатите, цитиран от БНР.

От думите на ген.-лейтенант Михаил Попов, заместник-началник на отбраната, пък стана известно, че около два месеца би отнела доставката на машините.

„Доволен съм от изпълнението на бюджета за миналата година, той е около 99.7% изпълнен. Няма средства, които са харчени не по правилата. Всеки един изхарчен лев подлежи на проверка, одит и контрол“, коментира в отговор на друг депутатски въпрос министърът.

Трябва да имаме добре обмислена обща политика за увеличаване на възнагражденията в системата за сигурност, коментира още Тагарев. Той обясни, че има предвидени средства за увеличение в армията, но колко ще бъде то и кога ще се случи, трябва да се реши по единен начин за целия сектор и добави, че очаква увеличението да бъде със задна дата.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.