Шахматистката Нургюл Салимова е записана в първи курс в Стопанска академия „Д. А. Ценов“. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище. Българската топ шахматистка, която в момента се бори за световната купа в Баку, е приета на първо класиране по държавна поръчка, редовна форма на обучение в специалност „Маркетинг“ на Свищовското висше училище.
Чаровната 20-годишна Нургюл е родена в село Крепча, област Търговище. Шампионка е на България рекордните 10 пъти в различните възрастови групи. През 2011 г. става европейска шампионка за момичета до 8 г., през 2015 г. идва световната титла до 12 г. в Порто Карас (Гърция), а две години по-късно е №1 при жените в България. През 2018 г. вече покрива норма за международен гросмайстор при мъжете и през същата година става третата българска жена, преминала ЕЛО рейтинг от 2400. Когато е на 16 г., оглавява световната ранглиста във възрастта. 2019 г. й носи златен медал и титлата „Най-добро представяне“ на Европейското отборно първенство за девойки до 18 г. През същата 2019 г., вече като състезател на „Бургас 64“ (настоящият й клуб), Нургюл покрива третата си и последна норма за гросмайстор при жените. Неин треньор от години е Живко Жеков.
При участието си на Световната купа по шахмат за жени 2023 в столицата на Азербайджан – Баку, Нургюл Салимова се представи впечталяващо и стигна до исторически финал. На полуфинала тя надигра трикратната световна шампионка Ана Музичук. Във финала на Световната купа Нургюл Салимова ще се изправи срещу Александра Горячкина – 24-годишната рускиня, която е номер 2 в стартовия списък. С класирането си за финала българската топ шахматистка се класира и за турнира на претендентките за световната титла през 2024 г.
Гросмайстор Нургюл Салимова е поредния топ спортист, избрал Свищовската академия. Възпитаник на СА „Д. А. Ценов“ е също световната шампионка по шах гросмайстор Антоанета Стефанова, а в момента трети курс от своето обучение ще започне златното момиче на българското карате Ивет Горанова – олимпийски шампион от Токио 2020 г.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.