Областният управител на Велико Търново Георги Гугучков ще търси спешно съдействие от служебния министър на регионалното развитие и от правителството за държавно финансиране за неотложни ремонти на водопроводната мрежа в региона, съобщи БНР. Във Великотърновско 20 населени места са на режим на водата, а в осем свищовски села беше обявено бедствено положение.
Георги Гугучков сформира областен кризисен щаб за безводието във Великотърновско. Най-тежко е положението в общините Свищов и Павликени.
Решение от днес за утре на проблема с липсата на вода няма, целта е да осигурим питейна вода за засегнатите 20 населени места, коментира за БНР областният управител:
„Аз много добре зная, че нито ще променим сега водопроводи, нито ще решим въпроса с водоизточниците. Мен най-вече ме интересува осигуряването на населението с питейна и вода за битови нужди“.
Кметовете и на десетте общини в областта са заявили, че ще намерят водоноски. От Националния военен университет могат да осигурят 6 цистерни за питейна вода.
Великотърновският областен управител Георги Гугучков ще моли за спешно държавно финансиране на най-проблемните водопроводи в региона:
„И 100 метра да се подмени водопровод, той води до подобряване състоянието на водоснабдяването, не го решава. Аз съдействието ще го търся, надявам се на някаква помощ“.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.