Археологическия сезон в Нове е пред провал. Причина за ситуацията е липсата на мераклии да работят в екипите. Това коментира пред Актуално Свищов доц. Евгения Генчева, организатор и ръководител на Българо-полската археологическа експедиция, която от шест десетилетия проучва римското военно селище и ранно-средновековен град край Свищов.
Днес започнаха проучванията в Школата на Първа кохорта на Първи Италийски легион – обект, който доц. Генчева проучва в последните пет години.
При необходими 15 души работа започнаха само девет,уточни археологът. Ситуацията е малко странна – пари има, но няма желаещи да работят, каза доц. Генчева.
Още по-тежко е положението на обекта на проф. Пьотр Дичек. Ученият от Варшавския университет проучва поредна година жилището на офицера на Първа кохорта на легиона. При необходими 21 работници на терен днес са били… 9.
Предстои проучвания да започне и д-р Марин Маринов от ИМ – Свищов. Ако реши да работи едновременно с колегите си от София и Варшава при него положението ще бъде най-тежко при този дефицит на мераклии за колеги на Индиана Джоунс. Той планира да проведе проучвания във вила извън крепостните стени като ще му бъдат необходими 12 любители на археологията.
От 6,30 до 13,30 часа е работното време на разкопките. Заплащането варира, но е осигурно чисто възнаграждение в размер на минималната работна заплата.

Сн.: архив Актуално Свищов