В началото, преди повече от година, е имало страх при лечението на пациенти с Ковид-19, споделиха днес пред Актуално Свищов осем от медицинските сестри, които денонощно работят в специализираното отделение в МБАЛ-Свищов.
Наталия Василева, Гинка Петрова, Даниела Радева, Даниела Симеонова, Лидия Македонска – главна сестра, Милена Колонкина – старша сестра, Антония Данаилова и София Петкова – са осем от сестрите, които вече година и повече работят в Ковид отделението /на снимката/. Страхът е бил не толкова за тяхното здраве – признават, че повечето от тях са преболедували вирусната инфекция, а за близките им… Още три са сестрите, които ежедневно работят в отделението, давайки по 12-часови дежурства – Албена Николова, Елка Кърчева и Красимира Караджова.
Тази година, във времето на четвъртата вълна, се чувстват по-спокойни и по-уверени. Категорични са, че в момента работят много по-безпроблемно – има необходимите медикаменти и специалисти, а и уроците от преди година. Помагат им и доброволците-студенти по медицина.
„Това, което преживяхме в края на миналата и началото на тази година е причината да сме по-спокойни и по-уверени. Задължително е и спазването на всички мерки”, коментират дамите.
Нито една от тях не е помисляла и да напусне работа, защото са полагали клетва да помагат на болните хора. Дори са били насърчавани от родителите си, да ходят на работа, защото има нужда от тях.
Съветват всички, които все още не са се ваксинирали да го направят. Според тях това е един от начините да бъде спасен живот. Съветват, да бъдат спазвани и всички мерки колкото досадни да ни се струват…
Голямата им болка и притеснение е, че техния брой е малък. По думите им са необходими поне още толкова сестри, особено при влошаване на ситуацията…
Проблем е наистина броя на сестрите, признава Илиян Венков, управител на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович”. Прави се всичко възможно той да бъде разрешен – водят се разговори за привличане на още сестри не само в Ковид отделението на здравното заведение. Управителят е уверен, че сестри ще бъдат намерени. Една от причините за неговия оптимизъм е, че през последната година заплатата на сестрите е увеличена на четири пъти и от 750 е достигнала 950 лева.
„Искам да изкажа благодарност към сестрите, които са част от хората на първа линия в борбата с болестта. Те са хората, които с грижите си по обслужване, лечение и обгрижване са в постоянен контакт с болните от Ковид-19. Тези жени са безценни за болницата и са в основата на лечението, което провеждаме в Ковид отделението”, коментира още управителят Илиян Венков.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.