Сенатът на САЩ утвърди Кенет Мъртън за следващия посланик на Вашингтон в София. 61-годишният дипломат ще замени на поста Херо Мустафа и ще пристигне в България през пролетта на 2023 година, съобщиха от американското посолство у нас, пише Дир.бг.
„Утвърденият за посланик Мъртън е високоуважаван дипломат с 35-годишен опит в дипломатическата служба. Неговото назначение показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България“, написаха още от мисията на САЩ в София.
Кенет Х. Мъртън е роден през 1961 г. в град Сейнт Луис, щата Мисури. Когато е на 12-годишна възраст семейството се преселва в Хъдсън, Охайо. След като завършва гимназия в Хъдсън, Мъртън е приет в Университета в Маями, където се дипломира през 1983 г. със специалност „Международни отношения“.
Той започва работа в дипломатическата служба на САЩ през 1987 г. Бил е посланик на САЩ в Хърватия и Хаити, а последната му мисия е като шарже д`афер на американското посолство в Хаити. Бил е и икономически съветник в посолството на САЩ в Париж, се посочва в биографичната му справка, публикувана от Белия дом.
Кенет Мъртън е бил и заместник-изпълнителен секретар в Държавния департамент на САЩ. Работил е и като главен заместник-помощник секретар в Бюрото за глобално управление на таланти към Държавния департамент, а преди това е бил заместник-помощник секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.
Новият посланик на Вашингтон в София говори хаитянски креолски език, френски, немски и испански. Със съпругата му Сюзън имат две дъщери.
Мъртън е носител на няколко награди заради дейността си в помощ на пострадалите от земетресението в Хаити през 2010 г.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.