Природната забележителност „Марков кръст“ все по-често се превръща в предпочитана дестинация за краткотраен отдих, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. В района започват да идват не само хора от съседни райони, но и от по-далечни краища на България. Всеки любител на природата тук може да се зареди с много положителна енергия, емоции и преживявания. Местността се намира в околностите на село Джулюница, чиито къщи сякаш са накацали по левия бряг на Янтра. В долното си течение реката се извива между почти отвесните скални брегове. По поречието са израсли вековни гори, които са идеално прикритие за посетителите през горещите летни дни и подходящо място за пикник. В пътеписите си повечето от природолюбителите описват живописните меандри на реката. Водите бавно и грациозно лъкатушат между стръмните скали преди да се влеят във величествения Дунав. Времето и водата са издълбали дълбоки пещери с невероятни и причудливи форми, за които се носят предания от уста на уста. Многобройните легенди разказват за скрити златни съкровища от хайдути, за тайни, които не бива да се разкриват и разгадават. А пред погледа на човек, изкачил се на върха, се разкрива необятна природна шир. До хоризонта се редят обработени земеделски ниви, гори, в които проблясват отраженията на слънчевите лъчи в речното корито.
През последната година местността коренно промени облика си. По инициатива на кметския наместник Стефан Анчев районът беше облагороден. Заедно с работници от временната заетост местността беше почистена и обезопасена. Високият бряг е направо като отсечен и затова първо бяха поставени мантинели и оградни мрежи. Постепенно се монтираха заслони за отдих, пейки, кошчета за отпадъци. По цялото трасе са поставени указателни и информационни табели. На една от каменните площадки на висок пилон гордо се развява българският трибагреник. Посадени са и нови дръвчета. В топлите вечери районът се превърна в едно от любимите места на младите хора и са монтирани четири силни осветителни тела, захранвани със слънчева енергия. Само преди броени дни на метри от брега любителите на природата бяха зарадвани от нова зона за отдих. Готов е навес с маси и пейки, детският кът привлича с различни развлечения и пързалки малките палавници. И тук е монтирано осветление, захранвано със соларни батерии. Всички инициативи и дейности, свързани с облагородяване на района, бяха безрезервно подкрепяни и от кмета на община Ценово д-р Петър Петров. „Чака ни още много работа. Районът не само трябва да се поддържа. Предвиждаме да се подобри инфраструктурата, за да може всеки да намери своето място за отдих. Искрено се надявам, че хората, които посещават „Марков кръст“, ще се отнасят като истински стопани, а не като разрушители“, споделя загрижено кметският наместник.
И до ден днешен преданието за подвизите на Дели Марко се носи от уста на уста и неизменно се предава между поколенията. По всяка вероятност в основата на легендата стои историческа действителност, но местните хора са издигнали в култ постъпките на героя. В историческите хроники е запазено, че в началото на 1598 г. 2000 конници, предвождани от Баба Новак и Дели Марко, преминали река Дунав при Никопол. Те превзели крепостта и се насочили на изток и юг в опити за освобождаването на българското население от турските поробители. Отрядите постигнали впечатляващи военни успехи. Много скоро името на Дели Марко, неговите подвизи, храброст и сила започнали да се разнасят от уста на уста. Именно с него е свързана и легендата за кръста, издълбан в скалите над Янтра. Местните хора разказват, че когато турците отвлекли млади български девойки, Дели Марко сам се впуснал в неравна борба, за да ги освободи. Битката била трудна и неравна, но юнакът надделял над противниците си. Точно тук, край Джулюница по време на решаващата битка, той замахнал толкова силно с меча си, че разсякъл скалата и на нея се образувал кръст. Специалисти твърдят, че образуванието не може да е дело на човешка намеса през последните няколко века. Мястото в отвесната и надвиснала над реката скала е недостъпно.
Че малкото село Джулюница се превръща в едно от предпочитаните места за живеене вече няма две мнения. Почти всички къщи в селцето от няколко години са изкупени. Природните красоти в района привличат не само българи, но в селото за постоянно се заселиха семейства от Нидерландия, Белгия и Великобритания.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.