В момента живеем във времето на четвъртата вълна на пандемията от К-19, но и в навечерието на познатия на всички сезонен грип. Актуално Свищов потърси за мнение д-р Христо Попов, личен лекар, лекуващ на над 2000 свищовлии, дали е препоръчителна антигрипната ваксина, в какви случаи и кога е подходящото време за поставяне.
„Мнението ми е положително – всички, които имат възможност да си поставят противогрипна ваксина нека го направят. Това важи особено за хората над 65 години и хората с хронични заболявания”, коментира д-р Христо Попов. Препоръката му е особено за хора със захарен диабет, хронично обструктивна белодробна болест, хипертония със сърдечна недостатъчност. Също така за хора, които имат някакво компрометиране на имунитет поради предишни тежки боледувания или са били на по-специални терапии, потискащи имунитета.
Държавата е осигурила значително количество, няколко стотин хиляди ваксини, за пациенти над 65 години. За тези хора те са безплатни и ще се поставят от общопрактикуващите лекари. Количеството е с 50% повече сравнение с миналата година. Независимо от коронавирусната инфекция, от която има висока заболеваемост и епидемичен пик – хората, които са здрави и попадат в изброените категории е добре да си направят тези ваксини. Оправдано е имунизирането с противогрипна ваксина, допълни д-р Попов.
Препоръчителен срок от две седмици е за хората с имунизация срещу К-19, желаещи да се ваксинират срещу сезонния грип.
Два производителя предлагат ваксини на българския пазар – Инфлувак и Ваксигрип. Цената е в интервал 21- 23 лева за хората, които са под 65-годишна възраст.
Безплатните доставки при семейните лекари се очакват след 18 октомври.
За да се изработи след ваксинален имунитет периодът е минимум три седмици. Миналата година нямаше грипна епидемия и колективния имунитет спада против грипните вируси, които са пакет от групи А и Б с различни щамове. По тази причина специалисти прогнозират голяма заболеваемост от грип, защото има по-голям брой податливо население. В момента по аптеките има антигрипна ваксина, но в края на месеца да няма от нея.