Седем читалища от община Ценово са сред одобрените от Министерството на културата за закупуване на нови книги. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. По Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ ще бъде закупена предимно художествена литература от български и чуждестранни автори както и издания за деца. В заявките си библиотечните работници са отделили специално място и на литература, свързана със съвременните тенденции в селското стопанство, медицината и историята. Направените проучвания сочат, че днешните читатели се интересуват от енциклопедични издания, на особена почит се радват книгите за кулинарни умения и способности. Своеобразен хит сред читателите са произведенията, по които са създадени филмови поредици. „В поредната сесия се включиха седем читалища от населените места в общината. Изключително радващ е фактът, че всички кандидатури са одобрени и получават финансиране. По този начин успеваемостта ни достигна 100 процента“, сподели Веска Димитрова – председател на общинския библиотекарски съюз. В зависимост от представения проект всяко читалище ще получи между 1100 – 1300 лева за попълване на книжния фонд. След закупуване на новите книги по лавиците ще се появят по около 60 нови заглавия.
Библиотекарите от община Ценово единодушно твърдят, че през последните няколко години се забелязва чувствително увеличение на активните читатели. Интересът към книгите чувствително нараства в сезона на късната есен и зимните месеци.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.