След два часа дебат и множество изказвания от страна общинските съветници и на граждани – представители на спортната общественост на града ОбС-Свищов реши, че общинската зала за тенис на маса се дава на друг спортен клуб, проследи дискусията Актуално Свищов.
Решението бе подкрепено от 17 съветници, „против” гласуваха 4, с „въздържал се” гласуваха 4, а двама не участваха в гласуването. В дебата участваха и граждани, а в дебата се включиха 15 съветници.
Дискусията откри Марио Якимов, който заяви, че залата е построена през 1975 година и с нея е свързан живота му на състезател и на треньор. През годините мъжете на Академик имат шест шампионски титли при мъжете и три при жените през годините, припомни треньорът. Той бе категоричен, че не бива да се противопоставят спортове и спортни клубове.
Марин Маринов заяви пред съветниците, че Управителния съвет на Карате клуб „Алеко” е отправила молба за съдействие към Общината за решаване на материално-технически проблем, който съществува пред клуба от години. Той припомни успехите на клуба през годините и множеството шампиони, както и последния успех – световната титла на Стефан Петков. По думите му площта, където тренират спортистите е малка – 60 на 100 квадратни метра.
По същество дебатът бе открит от Станислав Благов, който призова за консенсус и да се търси приемливо решение. Валери Николов призова да не се противопоставят спортове, давайки пример с детските школи на Академик и Лато. Съветникът посочи и изход – предоставяне на помещение в ОУ „Филип Сакелариевич” или за отлагане на решението и на търсене на друго приемливо решение.
Свищов поема издръжката на всички спортни клубове, където тренират децата на града, заяви кметът Генчев. Той бе категоричен, че не се цели противопоставяне, а за използване функционално на спортните зали. Кметът коментира още, че много от състезателите на 4-те клуба по тенис на маса, които тренират не се състезават за името на града. Освен това комисия от Общината е направила проверка през месец юни, която е констатирала, че в залата не се провеждат тренировки.
Залата е единствено пригодената за този спорт и приветствам спортове да не се противопоставят, заяви от трибуната София Вергилова. Тя допълни, че навсякъде тренират „наши деца”. Да няма противопоставяне между клубове призова и Генади Иванов, допълвайки че и тениса на маса и каратето заслужават нормални условия за тренировки. В заключение допълни, че спортът изисква отдаденост.
Против да дадем залата по тенис на маса на друг спорт, се обяви Светлана Георгиева. „Нека направим така – да не обидим нито един спортист”, призова тя. „Ако вземем това решение утре няма да го има този спорт. Да положим усилия да направим един дом на карате клуба”, допълни още Светлана Георгиева.
32 зали за 32 години съм сменил, заяви от своя страна Севдан Златанов. Припомни си, че е започнал в бараки зад някогашното училище „Алеко Константинов”, тренирал е и в мазе. Треньорът и общински съветник бе категоричен, че в града няма голяма функционална спортна зала. Той бе категоричен, че трябва да се получи ясен отговор дали дискутираната зала се използва по предназначение.
Огромно уважение към спортните хора, изрази в изказването си Татяна Ганчева, допълвайки че се радва, че има деца, които тренират. „Дължим еднакво отношение към всички”, допълни тя. В заключение призова предложението да бъде оттеглено и обмислено наново.
Залата е мислена, проектирана и правена за този вид спорт, заяви Иван Бернардов. Той бе категоричен, че не е удобна за интензивни спортове. От своя страна д-р Тодорова направи предложението точката да отпадне.
Да не се противопоставят спортове, призова и Ивелин Петров.
Ние сме съветници и наша е отговорността за решенията – дори и да не са лесни, заяви Елена Александрова. Тя допълни, че е майка на деца спортисти – тенис на маса и футбол. С нашите решения трябва да мислим за бъдещето на децата, заяви още Александрова.
Друга гледна точка по въпроса даде във второто си изказване по точката кметът Генчев. По думите му има проблеми и пред културните състави, където също се възпитават деца на Свищов. Той даде пример с възпитаниците на Явор Узунов, както и децата от „Огнени ритми”. „Проблеми има във всички форми за развитие на децата на Свищов”, допълни кметът.
Добрият управник намира решения, а не създава проблеми, заяви в изказването си Цветанка Костова. Тя бе категорична, че един клуб да се мести в залата на друг не е резонно. По думите й ще остане горчилка, че е взето такова решение. Съветникът цитира и Достоевски: „Светът е отговорен дори за една детска сълза”.
Вкарани сме в мач, в който не искам да играя, заяви Калин Костов. На думите му отговори кметът Генчев: „Предложението е направено след искане от клуба”. Отговори му Марин Маринов, който заяви: „Истина е, има искане, предложено ние решение и ние сме го приели”.
Точка на дебатът сложи Кристиян Кирилов, който преди гласуването заяви, че има дни, когато трябва да вземем трудни решения.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.