С 29 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“ Академик получи от община Свищов 140 700 лева. Решението бе взето на днешното редовно заседание на местния парламент, проследи в пленарна зала Актуално Свищов.
Преди гласуването двама съветници взеха отношение по точката. Академик е любов и болка за хората, които обичат спорта, заяви адвокат Калин Костов. Той обаче изрази притеснение дали „студентите“ ще имат възможност да играят домакинските си мачове пред родна публика. Съветникът уточни, че е разговарял по темата и с председателя на УС на ОФК Академик Емил Перушанов. Притесненията и на двамата са, че при стартиране на ремонта на стадиона как ще се провеждат домакинските срещи. И двата въпроса на съветника останаха без конкретен отговор – осигурен ли е алтернативен терен за отбора на Академик за времето на ремонта. Съветникът попита има ли яснота какво точно включва ремонта, който се очаква да започне до края на януари.
Хубаво е, че има ентусиасти – бизнесмени, които осигуряват средства за клуба, заяви Станислав Благов, кмет на община Свищов 1999 – 2015 година. Дълги години финансиране за клуба е осигурявал почетния гражданин на Свищов Валентин Михов, заяви още съветникът. Той обърна внимание, че средствата, които се отпускат от бюджета са публични и трябва да се разходват прозрачно. Благов изрази тревога, че футболни личности са изолирани и поиска да се поставят по-високи цели и да се видят резултати. Той цитира свой разговор с треньора Евгени Маринов, който бил коментирал, че е необходимо време. В заключение Станислав Благов заяви, че „Академик и марка“.
В крайна сметка 210 хиляди лева за финансиране на спортните клубове на територията на общината отпуснаха единодушно съветниците. Средствата се разпределят и разходват в съответствие с Наредбата за условията и реда за субсидиране дейностите на спортните организации в Община Свищов.
Средствата в годишен размер на 140 700 лева са предвидени за „Общински футболен клуб – Академик Свищов“, които се предоставят след подписване на договор за 2023 година.
Разликата в размер на 69 300 лева за 2023 година се разпределя между правоимащите спортни клубове и спортни дружества по ред и срокове в съответствие с Наредбата за условията и реда за субсидиране дейностите на спортните организации в Община Свищов.
Решението следва да се вземе предвид при изготвяне бюджета на община Свищов за 2023 година.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.