С пълно единодушие – 24 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ общинските съветници отказаха, на този етап, Свищов да търси финансиране за втора клетка на депото за отпадъци в Санадиново. Това проследи единствено Актуално Свищов в пленарна зала на местния парламент. Традиционно работата на градските старейшени бе заснета и от камерата на сайта Площад Алеко, останалите медии традиционно не си направиха труда да отразят работата на съветниците.

До извънредното заседание се стигна след писмо за предстоящо Общо събрание на „Регионално сдружение за управление на отпадъците Левски (Никопол)“.

Ивелин Савов, кмет на община Никопол и председател на депото за отпадъци, съобщава, че предстои изграждане на втора клетка. Сумата на начинанието е за 2 751 563.26 лева, а дяловото участие на община Свищов е 41.22%, което задължава Общината да осигури финансови средства за изпълнение на проекта в размер на 1 134 194.37 лв.

Дискусията откри кметът Генчев, който заяви, че община Свищов е задължена да участва в регионалното депо, но още при създаването на сдружението интересите на жителите на общината не са били осигурени. Община Свищов е заложник в тази система, заяви градоначалникът. По думите му общината, която е най-голяма в сдружението, няма право на доминиращ глас. Генчев призова съветниците да не подкрепят разширяването на депото с втора клетка на този етап, защото не е изчерпан капацитета на настоящата. Освен това не са проучени и възможностите бъдещото разширение, да се финансира с пари от оперативните програми или Министерството на околната среда и водите.

Сумата не е предвидена в общинския бюджет и представлява непланиран извънреден разход, който към настоящия момент не може да бъде осигурен, бе категоричен Генчев пред съветниците. Алтернатива е – вдигането на такса битови отпадъци.

В дискусията се включиха и съветниците Ивелин Петров и Валери Николов.
В крайно сметка с рядко единодушие съветниците отказаха на този етап да се подкрепи процедурата за изграждане на втора клетка. Позицията на община Свищов на Общото събрание ще бъде представена от заместник-кмета Иван Шопов, решиха още съветниците.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.