Задавахме десетки въпроси и не получавахме отговори. Гласувахме против общинските бюджети, защото бяха просто числови таблици без перспектива. Това се казва в декларация на общинските съветници от групата За Свищов.

В началото на последното за мандата заседание на тях не им бе позволено да я прочетат.

Актуално Свищов публикува текстът, предоставен от съветниците.

Декларация от общинските съветници от група „За Свищов“

Уважаеми дами и господа,

В края на поредния общински мандат ние, общинските съветници от група „За Свищов“, се обръщаме към нашите съмишленици и към всички жители на град Свищов и 15-те села от нашата община, за да заявим нашата позиция относно дейността в изминалите четири години.

Мандат 2019-2023 беше белязан от драматични събития – ковид пандемия, войната в Украйна, множество парламентарни избори, безвремие от правителства.

Тези събития сложиха своя отпечатък и върху дейността на Общинския съвет, в който ние – общинските съветници работихме така, както ни диктуваха сърцата и разумът.

В дейността си ние се ръководехме от желанието да сме полезни на нашите съграждани, да не позволяваме неразумно и безотговорно да се харчат народни пари, да се съживи Свищов. Не подкрепяхме предложения, за които не получавахме необходимата информация и бяхме упреквани, че сме незнаещи, незапознати. Бяхме опозиция, която беше компетентна, позитивна и градивна. Отстоявахме позиции и често получавахме словесни плесници.

Задавахме десетки въпроси и не получавахме отговори. Гласувахме против общинските бюджети, защото бяха просто числови таблици без перспектива. Не подкрепяхме и безумното увеличаване на местните данъци във времето на пандемия, защото липсваше грижата към малкия и средния бизнес. Бяхме против високата такса битови отпадъци, защото качеството на услугата на територията на общината ни е много далеч от очакваното.

През цялото време се блъскахме в един блок, който монолитно изповядваше мълчаливо съгласие с неправилни решения. В такива моменти се сещахме за израза „гласът на викащия в пустинята“. Ние сме гласът на всички хора, които са дали доверието си на нас и винаги сме мислили, че той трябва да бъде чут с необходимото уважение. Защото това не е уважение към нас, а към нашите съграждани.

Онова, което беше характеристика на Свищовския общински съвет преди години – дебати, аргументирани противопоставяния, уважение към другомислещия, тук се превърна в мълчанието на гласуващите и авторитарното управление на кмета и неговия антураж. Помним реплики, които заплашително напомняха кой кого храни, какво и кога ще се прави… През този и предходния мандат забелязвахме как построеното с европейски пари се изоставя и не се поддържа. На предходната сесия беше обяснено защо е така… Тъжно е, защото някои хора мислят, че светът започва с тях, че всичко, което е сътворено преди тях, трябва да бъде обречено на разруха, за да бъде забравено. Те не знаят, че историята и на тях няма да прости.

В края на този мандат искаме да благодарим на всички наши избиратели за доверието, за подкрепата, за вярата, че с думи и действия сме защитавали интересите на нашия град. Благодарим ви, мъдри и достойни хора!

Справедливата оценка за нашата работа ще дадат бъдещите поколения. Успех на всички, които отново ще премерят сили в предстоящите избори!

Нека тази зала през следващия мандат приюти хора с позитивна енергия, искрена всеотдайност и почтени намерения! Нека Алеко все така бъде знаме и смисъл!

Една мъдра книга твърди, че силата на човека е толкова голяма, че той може да се изправи и да победи себе си… В тази книга един от основополагащите цитати е : „ТИ МОЖЕШ!“

Свищов, ти можеш! В твоите ръце е твоето бъдеще!

Общинските съветници от група „За Свищов“