С пълно единодушие общинските съветници дадоха зелена светлина Свищов да кандидатства за 40 милиона за изграждане на индустриалната зона, проследи в пленарна зала Актуално Свищов.

Средствата се очакват от Плана за възстановяване и устойчивост. Преди гласуването трима съветници се изказаха – Ивелин Петров, Емил Николов и Валери Николов. Съветник Петров попита какви са следващите стъпки след приемане на решението. Емил Николов поиска повече информация за какъв обем финансиране се кандидатства, защо Националната компания Индустриални зони не е включена в начинанието и повече яснота за самото проектно предложение. Валери Николов коментира от своя страна, че това е проектът, който ще възроди Свищов, както през 1936 година след откриването на Академията градът е претърпял ренесанс.

От много време очертахме, че развитието на Свищов за следващите години е свързано с развитието на индустриалната зона, заяви от своя страна кметът Генчев. По думите му националната компания напълно съзнателно не е включена, защото през годините тя е работила единствено за развитието на зоните Тракия, Бургас и Пловдив. Средствата от Плана за възстановяване са предназначени за развитието на общински индустриални зони, коментира още Генчев. Това дава и надежда община Свищов да се поздрави с успешно спечелен проект в началото на 2024 година, допълни той. Проектът ще бъде внесен до 14 ноември, като максималната сума, която се очаква е 40 милиона лева без ДДС.

Друго условие проектът да бъде одобрен е да има инвеститорски интерес, какъвто има, коментира още кметът пред съветниците. Освен това Общината работи за присъединяване и на други терени към индустриалния парк – от държавата се иска бившето поделение в Погребите. Правят се и проучвания кои терени са общинска собственост в населените места и те да бъдат присъединени към парка, като по този начин ще се даде шанс за развитие и на населените места, допълни кметът.

Пред Актуално Свищов той допълни, че четирима инвеститори – от страната и чужбина имат конкретен интерес.

Всички присъстващи 28 съветници подкрепиха проекта на решение. От своя страна кметът благодари за подкрепата.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.