Седма година Свищов е обречен на сигурно демографско обезлюдяване и маргинализация. Това заявиха в своя декларация съветниците от групата на „Площад Алеко“ в местния парламент. Декларацията бе прочетена от Калин Костов и е по повод изказването на кмета Генчо Генчев за възможността за изграждане на Дунав мост край Свищов.
Актуално Свищов публикува целия текст на декларацията:
Уважаеми съграждани, жители на общината, свищовлии, живеещи извън родните места, приятели на града.
В представения в началото на месец декември отчет на Общината Генчо Генчев, той ясно заяви, че изграждането на бъдещ мост на Дунав при Свищов е „по-скоро спекулация“ и че такъв мост няма да видят и „децата на неговите деца“.
С това той даде ясен знак, че подобен инфраструктурен проект не влиза в неговите приоритети. Доколко свищовската общественост и хората, които са му дали да управлява града и петнадесетте села са му дали мандат за подобни твърдения оставяме на тяхната съвест и съзнание. Подкрепилите гражданската формация „Площад Алеко“, както и всички мислещи и милеещи за съхраняването на бъдещето на Свищов обаче изразяваме своето неодобрение и несъгласие с това негово твърдение, лансирано в публичното пространство и считаме, че то цели да оправдае едно слабо и безволево управление, което вече втори мандат по инерция не прави нищо за съхраняване на демографския, обществения и икономическия потенциал на Свищов.
Отнасяме се с недоумение към дипломатическите му качества, след като нарече бившия румънски премиер-министър Виорика Дънчила „госпожа Виорел“ и заяви директно, че румънската страна в преговорите за локация на госта ги били „закопчали“. Свищовското общество, свикнало с елементарността на политическия говор и отношения на местно ниво, за съжаление, все повече не обръща внимание на подобен неприемлив изказ.
Смятаме обаче, че демонстрираният отказ от борба за изграждането на Дунав мост в рамките на общината или непосредствена близост до нея, обрича на сигурно демографско обезлюдяване града и неговата маргинализация. Това всъщност е и резултатът от управлението на г-н Генчев през последните повече от седем години.
В действителност в изказването си той формално заяви, че подкрепя подобен приоритет. Само че по неговите думи „втори мост при Русе щяло да има „без много, много да се напъваме“, а строителството на евентуален мост при Свищов „ще бъде решено от Великите сили и ние може би ще спим вкъщи, когато разберем, че някой е дал благословия без наша намеса“.
Политиката да се случи нещо, докато ние спим и някои от Великите сили даде благословия за неговото случване е добре познат политически прийом на широк диапазон от български управляващи. Тази логика е описана още в безсмъртния Ботев фейлетон „Политическа зима“ в средата на 19-ти век. Очевидно тя е „прескочила“ в сградата на „Цанко Церковски“ 2 и в настоящото 21-во столетие. Нищо, че Свищов се гордее с предприемчивостта, непримиримостта, инициативността на своите търговци, политици и общественици, направили в миналото градът това, което е. Припомняме чудесата от храброст и неуморния труд вложен от предшественика на г-н Генчев – Богдан Пенев, направил и невъзможното през 1936 година да бъде открита Стопанската академия в града и завещанието на Димитър А. Ценов да бъде реализирано. Вероятно той обаче не е призовавал съгражданите си да не вярват в тази идея „защото тази Академия ще я развяват предизборно като носна кърпичка“, както твърди г-н Генчев за идеята за мост на Дунав при Свищов.
Отказът от Дунав мост понастоящем обслужва единствено кухият корупционен проект на Генчо Генчев „Дунавски индустриален парк“, в който потъват вече стотици хиляди левове и в който до местните избори през 2023 година няма да има поставена и една тухла. Обещанията за светло икономическо бъдеще, с които той спечели изборите през 2015 г., бяха повторени през 2019 г. и предстои да бъдат затвърдени и през 2023-та! Очакването на Дунавския индустриален парк става по дълго от очакването на Годо, а в града все по-малко хора остават да „чакат“ светлото бъдеще, което се обещава.
Успокоението, че Дунав мост при Русе създавал проблеми с инфраструктурата в съседния областен град и едва ли не бил нещо, което не било безспорно положително могат да бъдат изречени само от човек, не милеещ за бъдещето на Свищов!
В тази връзка риторично питаме какво стана с входираната от хиляди наши съграждани подписка за изграждане на обходен път на Свищов, който да изведе тежкия трафик от рамките на града и който би могъл да обслужва евентуален мост в бъдеще? Къде е този обходен път в плановете на общината? Защо в Плана за интегрирано развитие на Свищов липсват каквито и да е свързани с евентуален мост проекти, а той бегло е загатнат единствено като теоретичен вариант? Какво прави община Свищов и това нейно ръководство, за да осигури свързани с евентуален бъдещ мост инфраструктурни решения, включително и изцяло нова скоростна пътна връзка на града с бъдещата магистрала Русе – Велико Търново? Отговорите на тези въпроси очакваме всички!
В заключение правим тази декларация сега, броени дни след изказването на г-н Генчев, защото сме уверени, че на подобни думи трябва да се реагира веднага! Смятаме, че завещаните от предшествениците, управленци на Свищов стандарти забраняват изразяването на подобна примиренческа и конформистка позиция, граничеща с абдикация. Защото историята на Свищов е имало хора, които са мислили и действали по коренно различен начин и точно затова са оставили наследството, което с лекота настоящото управление разпилява днес!
Съветници от „Площад Алеко“:
Калин КОСТОВ
Ивелин ПЕТРОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.