Нещо средно между представление на цирк, ругаене в час и много приказки за кратко време си спретнаха общинските съветници и кметът Генчев. Екшенът стана по време на точка 10 – определяне на терен, където да бъде Младежки център, на мартенското заседание на местния парламент, проследи Актуално Свищов в зала 1 на Общината.

Начало на представлението постави Калин Костов – по думите му съветникът бил чул, че за терена предстои да се произнесе Темида и решението можело да бъде оспорено. Малко по-късно стана ясно, че той е бил част от страните по делото в Административен съд – Велико Търново…

Станахме свидетели на публична лъжа от страна на съветник, започна изказването си кметът Генчев. Той припомни, че Свищов е сред 10-те градове, които не са областни центрове, които могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране за изграждане на центъра. Предлага се част от двора на болницата – района на бившето парно на МБАЛ, защото общината няма терени – всичко е продадено, заяви Генчев. Той бе категоричен, че общинската администрация е спазила изискванията на закона и е уведомила всички страни – 52 лекари от доболничната помощ, собственици на кабинети в бившата поликлиника.

До делото пред Темида се е стигнало след възражение от РЗИ – Велико Търново. До жалбата се е стигнало, защото Министерство на здравеопазването, в лицето на здравната служба разполагала със стари карти и според тях се е създавало проблем в работата на Спешна помощ. След като здравните власти са установили своята грешка жалбата е оттеглена, обясни кметът Генчев. Той заключи – станахме свидетели как съветник отива срещу интересите на гражданите и младите хора.

Много неистини и некомпетентност от страна на господин Генчев, заяви от своя страна Калин Костов. По думите му тече 7-дневен срок след определението на Темида, което ще стане окончателно идния понеделник, 3 април. Съветникът заяви, че е бил представител на двама от лекарите, собственици на кабинети, защото те не знаели какво да направят и в неделя го помолили да ги представлява…

Кметът Генчев, заяви от своя страна, че информация за делото е от средата на миналата седмица. Той припомни, че чрез подобни действия е прогонен преди години немски инвеститор.

Общински съвет – Свищов става заложник на лични отношения, с тези думи започна изказването си д-р Татяна Ганчева. Тя попита и дали са защитени интересите на МБАЛ – Свищов, защото болницата остава без двор, а има изисквания за определена площ двор за пациент в стационара.

87 са леглата в стационара в момента, отговори кметът. Възможностите са да се достигне до 160 легла и този брой да отговаря на изискванията. В тази част на представлението кметът даде и информация, че бъдещия център ще ползва и терен от два декара до Т Маркет. Отделно той няма да бъде ползван свободно от живеещите в района и лекуващите се в болницата.

Иван Бернардов и Валери Николов си помниха времето, когато в двора на болницата са кацали вертолети и превозвали спешни пациенти. Притесненията бяха, няма ли планираната дейност да пречи в подобни случаи.
Какво се случва, защо не се изчака до понеделник и да мине срока за обжалване, попита Цветанка Костова. Риторично тя попита защо трябва да мислим всички еднакво, а дискусията сравни с думите „ругаене в час“. Инакомислещите движат историята, не сме грешни, ако не подкрепим някое решение, заключи тя.

В поредното си изказване, този път реплика, Калин Костов заяви, че трима медици не са получили уведомление и те могат да обжалват.

За пореден път кметът Генчев заяви, че Общината не притежава терени и посочи, че е продаден банара и част от площада, разсадника. Точно по тази причина се търси възможност за придобиване на терена на старата болница, заяви още Генчев.

Много странен дебат с емоция за истината и лъжите, констатира от своя страна Станислав Благов, кмет 1999 – 2015 година. Той заяви, че 90% от продажбите на общински терени са извършени преди неговите четири мандата.

В крайна сметка с 21 гласа „за, три „против“ и трима „въздържал се“ съветниците дадоха зелена светлина Младежкия дом да се намира в двора на болницата.