САЩ са изпратили офертата за доставка на вторите 8 самолета F-16 Block 70, обяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков след заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, цитиран от БТА, пише вестник „Сега”. Той добави, че в момента получената оферта се преглежда.
Това е предложение за договор, който трябва да се придвижва към Народното събрание, уточни министър Заков. Той посочи, че има срокове, които са кратки. До началото на ноември тази година трябва да се отговори на предложението.
Офертата е съпоставима с първата като стойност, но е с много по-голям пакет способности, тъй като България вече има история с американската страна, обясни министърът. Затова страната ни ползва доста по-добри условия за договор. Заков уточни, че цената е съпоставима в долари.
България вече има право да плаща и на части. Самата схема на плащане тепърва ще се уточнява. Само в първия договор е имало изискване да се плати накуп. Сега може да се плати нацяло, но може да се плати и на части, допълни Драгомир Заков. Само преди три месеца бе обявено, че офертата ще е за най-много 1, 673 млрд. долара, заедно с оборудване и въоръжение за тях. Това е максимален размер, като се очаква цената да е около 1,3 млрд.долара.
Ако парламентът не работи, страната ни може да не се вмести в срока 1 ноември, добави министърът в оставка. Все пак има опция за удължаване на приемане на предложението, но тя е със съгласието на американската страна.
През 2027 г., най-късно през 2028 г., България ще има цяла ескадрила 16 самолета F-16 Block 70, които са оперативно готови за осъществяване на бойните мисии, обяви по време на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. На него пък беше разгледан Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“. Тук става дума за промени, свързани с първите 8 самолета, които в момента се произвеждат. Комисията прие законопроекта. Първото тримесечие на 2025 г. ще бъдат доставени първите машини от платените вече 8 самолета, посочи министърът. В рамките на няколко месеца би трябвало да бъдат получени всичките 8 самолета.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.