Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856″ спечели проект по програма на Национален фонд „Култура“, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Обкината.
През месец май тази година, екип на първото читалище в България разработи и впоследствие спечели проект по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ на Национален фонд „Култура“. Проектът носи името „Пей с нас“ и е одобрен за финансиране в пълния размер на заложената в бюджета на проекта сума, а именно 14999.47 лв.
Целта на проекта е да подпомогне и възстанови дейността на Първи български хор „Янко Мустаков“, пострадала от пандемичната обстановка, както и да популяризира българските традиции в многогласното пеене на наши и чуждестранни сцени. За изпълнението на тази цел първият хор в България подготви да поднесе на публиката няколко концерта с разнообразен репертоар, посветени на годишнини от рождението и смъртта на бележити българи като Димитър Шишманов, Александър Шишманов, Йордан Николов, на основателя и патрон на първия хор в България Янко Мустаков, както и на 155 годишнината на хо́ра, която се навършва през 2023 година.
Отпуснатата от Национален фонд „Култура“ сума се разходва целево за покриване на разходите по транспорта от гр. Свищов до гр. Дурас, Албания и обратно, където Първият български хор „Янко Мустаков“ с диригент Елизабет Людмилова изнесе и първия от заложените в проекта концерти на 12 септември тази година. Пред чуждестранната публика беше представен богат репертоар от обработен фолклор, спиричуъл, поп, католически меси и мюзикъл, чиято цел беше да представи българските традиции в многогласното пеене като нематериална културна ценност.
Останалата част от отпуснатата от Национален фонд „Култура“ сума се разходва целево за изработването на нови летни и зимни сценични облекла за хористите от Първи български хор „Янко Мустаков“, необходими за обновяване блясъка и запазване на достолепието на тази вековна институция, съществуваща под юрисдикцията на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856″, Свищов.