125 народни представители свалиха от поста му председателя на Народното събрание Никола Минчев. „Против“ гласуваха 113 депутати, а един от ПП се въздържа. За отстраняването на Минчев гласуваха монолитно парламентарните групи на ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“, съобщи Дир.бг.
До избора на нов председател длъжността ще изпълнява Мирослав Иванов, който до момента беше заместник-председател.
Искането на оставката на Минчев бе внесено в сряда с подписите на 120 депутати от „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. Сред мотивите бяха посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.
Никола Минчев от ПГ на „Продължаваме Промяната“ бе избран за председател на 47-то Народно събрание на 3 декември миналата година. Неговата кандидатура бе предложена от премиера Кирил Петков.
„В пленарната зала има ново мнозинство“, каза председателят на Народното събрание Никола Минчев от парламентарната трибуна минути преди да бъде гласувано отстраняването му.
„За мен беше чест, е и ще продължи да бъде, на първо място, че влязох тук, в Народното събрание, в храма на българската държавност, а още по-голяма чест, която ми оказахте на 3 декември м.г., да ме направите пръв сред равни“, заяви Минчев.
„Аз влязох в политиката и в Народното събрание с желание за промяна. Новооформящото се мнозинство в парламента не само не носи промяна, а твърдо ще съхрани този модел. И в такъв парламент може би дори е по-добре аз да не бъда председателят, защото се оказа, че тези, които щяха да „изчегъртват“, сега искат да „изчегъртат“ мен, заяви Минчев.
„На поста, който ми оказахте честта да заемам, винаги съм се стремял да подхождам с уважение към всички народни представители, независимо дали от управляващата коалиция, дали от опозицията. Вярвам, че го оценявате и в днешната дискусия, в която все пак критиките към бяха по-малко, мисля че наистина го оценявате“, посочи той.
Винаги съм се старал да ви изслушвам, да ви давам думата. Такова е моето институционално разбиране и възпитание също, че ние тук всички сме избрани от народа. Харесва ни, не ни харесва – това е решил народът, ние сме тук и го представляваме, каза Минчев.
В края на петчасовия дебат министър-председателят Кирил Петков му благодари.
Така парламентът проведе първата си репетиция преди вота на недоверие. Резултатът показа кой контролира новото мнозинство в Народното събрание след излизането на ИТН от властта. Очакванията са вносителите на искането за оставка от ИТН да предложат на поста да се завърне Ива Митева. За да присъства на заседанието, пътуването си до Азербайджан отложи премиерът Кирил Петков.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.