49-годишният Светлозар Дончев се бори вече четири години за живота си, разказа за Актуално Свищов Мариела Симеонова, една от приятелите и инициаторите на кампания в помощ на бащата.

Светлозар Дончев се бори вече четири години за живота си и на няколко пъти успява да спаси от ампутация на ръцете и краката си. Той е самотен баща и сред малкото хора в България с болестта на Бюргер (Buerger’s Disease). Преди да заболее Светлозар е имал сигурна и постоянна работа, но болестта го прави нетрудоспособен и той изпада в невъзможност да закупува скъпоструващите медикаменти за своето лечение, както и да покрива всички свои ежедневни разходи – наем на жилището, храна и дрехи на децата си. Единствените му доходи през последната една година са инвалидната му пенсия в размер на 396 лв., а лечението му не се поема от НЗОК. За да помогнат на Светльо неговите приятелите правят няколко дарителски кампании, чрез които успяват да се съберат средства за лечението му и за храна и дрехи за децата му.

„В последните дни много се влошиха нещата и съм изключително благодарен на всички хора с добри сърца, които в един от най-тежките моменти в живота ми дариха средства, чрез които успях да направя спешна операция и да спася ръката си от ампутация. Мечтая един ден отново да съм здрав, да мога да работя и сам да се грижа за двете си деца. Тогава ще върна направеното ми добро на всеки един човек, който ми е помогнал да оцелея през всички тези трудни за мен и двете ми деца години“, казва през сълзи 49 годишния тежко болен самотен баща. Той поясни, че лечението, медикаментите и операциите не се поемат от здравната каса и той разчита само на дарения, за да спаси живота си и да нахрани децата си.

След ампутацията на пръстите на лявата ръка на Светлозар лекарите в МБАЛ „Света София“ вкарват в организма му химичен разтвор и резултатите от това дават лъч надежда, че чрез тази терапия състоянието на самотния баща ще може трайно да се стабилизира. Лекуващият лекар д-р Росен Разбойников е обнадежден, че ако продължи терапията само след шест месеца състоянието на Светлозар ще се стабилизира и ще се избегне ампутация на ръцете и краката му.

За химиотерапията му са необходими 30 000 лв., а благодарение на огромната вълна от съпричастност към Светлозар само за няколко дни са събрани малко над 20 000 лв. За да успеят да досъберат необходимата сума за жизнено важната химеотерапия приятелите на Светльо се обръщат към всички хора с добри сърца и ги призовават който и с каквото може да помогне, за да може Светлозар успешно да завърши своя курс на лечение, да стопира тежкото заболяване и така да спаси ръцете и краката си от ампутация.

Сметката, по която може да дарите средства на Светлозар е:
IBAN: BG26SOMB91301036661102
BIC: SOMBBGSF
Титуляр: Светлозар Николов Дончев
Revolut: @svetloehzp
Сметка в EasyPay: BG02ESPY40040022598974
Телефон за връзка за дарения за дрехи и храна е: 0877717471, 0877717406

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.