С множество отличия и награди се завърнаха самодейци от Народно читалище „Христо Ботев“ в Ценово от Националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ в Попово. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Попово. Проявата се провежда за пета поредна година, а неин организатор е народният певец Петър Кирилов – председател на сдружение за фолклор „Цветница“. Изпълненията на участниците се оценяваха от жури – все именити изпълнители и фолклористи като Янка Рупкина и акад. Галина Дормушлийска. Срещата, която продължава три дни привлича състави от различни краища на страната. Всички участници бяха посрещнати с кофичка традиционна бобена чорба.

Четири златни отличия и по един сребърен и бронзов медал е равносметката за участието на самодейците от четирите състава от Ценово във фестивала. На особена популярност се радва кулинарният щанд на ценовчани. Под мотото „Бабините вкусотии“ се проведе първият кулинарен фест. В надпревара с още 15 читалища самодейците от долното поречие на Янтра спечелиха приза за най-атрактивен щанд и златен медал. Ценовските кулинарки бяха приготвили девет ястия, характерни за района. Типичната за този край баница макарина съвсем естествено привлече вниманието не само на дегустаторите, но и на публиката. Присъстващите с особен интерес опитаха и сладката халва, популярна сред населението като десерта на бедняците. Много домакини, които усетиха вкуса на вкусотиите от Ценово си записаха рецептите за сладка пита, тиквеник и различни сладкиши. Отлежалата гроздова и черешова ракия си спечели почитатели сред мъжете ценители.

Освен златен медал Детската фолклорна група „Славейче“ с ръководител Деяна Тодорова спечели наградата „Пазител на българското“. Ценовските славейчета получиха ваучер за безплатно участие във фестивала на изкуствата „С ритъма на морето“, който ще се проведе в курорта Албена в края на август. Изпълненията на мъжката фолклорна група „Мераклии“ с ръководител Цветан Георгиев също бяха оценени със златен медал. Народният певец Христо Владимиров също се окичи със злато. Изпълнителките от Женската певческа група „Росна китка“ с ръководител Румяна Атанасова при изключителна конкуренция успяха да стигнат до сребърното отличие. Групата за обреди и обичаи с ръководител Румяна Иванова представи обичая „Поврътки“. Във възстановката участват 25 самодейци на различна възраст – от деца до възрастни жени и мъже. Групата беше отличена с бронзов медал.

„Едно достойно представяне на самодейците от нашето читалище. За пореден път те доказаха, че народните обичаи и традиции продължават да живеят и се предават на по-младите поколение“, сподели Веска Димитрова – секретар на читалищното настоятелство на НЧ „Христо Ботев“ в Ценово.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.