Процесът е след протест на Районната прокуратура в Свищов заради оправдателни присъди за тримата обвиняеми, пише вестник Труд.

Дело срещу трима активисти на ДПС в Свищов за търговия с вот от 2014 година тръгва в Окръжен съд-Велико Търново. На подсъдимата скамейка идната седмица ще застанат бившият шеф на общинското предприятие „Чистота“ в крайдунавския град Илдънай Ахмедов, председателят на мюсюлманското настоятелство в Свищов Генчо Конов и синът му Емил Конов.

Съдебната сага продължава след като тримата бяха оневинени от Районния съд в Свищов, а Районната прокуратура внесе въззивен протест срещу решението на първата инстанция.

Казусът се протака от години. През 2015 г. Районната прокуратура в Свищов „ремонтира“ обвинителния акт срещу тримата активисти на ДПС, уличени в търговия с гласове. Поправките бяха направени, след като Районният съд в крайдунавския град тогава прекрати делото срещу членовете на движението и върна делото на държавното обвинение заради процесуални нарушения.

Разплитането на престъпната схема за търговия с вот започна по време на предизборната кампания през септември 2014 г. В крайдунавския град бе проведена акция по сигнал, че се въртят договорки за гласуване като и са обещавани по 30 лева за подкрепа с бюлетина номер 18 на ДПС. Още тогава се заговори, че на застъпници пък са обещавани суми от 80 до 150 лева.

Полицаи нахлули в жилището на тогавашния шефа на Илдънай Ахмедов, който бе 12-ти в листата на ДПС за Великотърновска област. Претърсвания бяха правени и в дома на председателя на мюсюлманското настоятелство в Свищов Генчо Конов и на сина му.

След няколкомесечно разследване, тримата активисти на движението бяха дадени на съд. Магистратите обаче установили, че прокуратурата не е посочила начина на извършване на престъплението. „Не са ясни действията, с които тримата обвиняеми са организирали бъдещото предаване на имотната облага-набавяне на списъци на лица с право да гласуват, набавяне на парични средства и др. Не са ясни фактите и обстоятелствата, определящи съучастие между тримата обвиняеми. Има и противоречие във времето на извършване на престъплението“, се казваше в съдебното разпореждане.

Малко след това прокуратурата внесе коригирания обвинителен акт в съда, а със свое решение от 31 май 2023 година, свищовските магистрати са признали обвиняемите за невинни.

Въззивното наказателно дело от общ характер срещу тримата е насрочено за 10 ноември в Окръжен съд-Велико Търново.