Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд двама обвиняеми, държали нерегистрирани археологически обекти и метал детектори, предназначени за търсене на артефакти, пише вестник 24 часа.

На 31 юли 2019 г., докато двамата мъже се придвижвали с лек автомобил, били спрени от полицейски служители за проверка. В колата им били открити металотърсачи и лопати. Същия ден, при претърсване в жилищата им били открити археологически обекти, нерегистрирани по определения ред, посочват от прокуратурата.

Обвинението срещу П.П. е за това, че държал в дома си в Свищов 35 археологически обекта на стойност 413 лева- нерегистрирани по Закона за културното наследство. Сред антиките са оловна апликация и бронзов обков с датировка XVIII-XIX век и 33 бронзови монети от Римската империя, антична и средновековна епохи.

Обвинението срещу П. Л. е за това, че в с. Козловец, общ. Свищов, държал 6 археологически предмета на стойност 720 лева – част от бронзов пръстен, бронзов коланен разпределител (XII-XVII век), бронзова брадва (3000-1200 г. пр.Хр.) и монети от Римската империя.
Двамата обвиняеми противозаконно държали два металотърсача, нерегистрирани по реда на ЗКН и Наредба на Министерство на културата за извършване на теренни археологически проучвания, за което знаели, че са предназначени и послужили за търсене на археологически обекти.
Обвиняемите са криминално проявени и осъждани за държане на културни ценности.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.