Съдбата на 150-годишното училище в село Ореш отново достигна до пленарната зала на Общинския съвет, проследи Актуално Свищов.

Това стана с предложение на съветник Светослав Тодоров. Той предложи на колегите си да отменят решението от 29 май, което бе взето на извънредно заседание. Тогава с мнозинство съветниците гласуваха закриването на Основно училище „Христо Ботев“, а причината освен демографска – и проблеми, които не са решавани през последните две десетилетия.

Водени са и се водят разговори с Министерството на науката и образованието и са представени разчети училището да продължи да приема ученици и следващия септември, обяви в пленарна зала кметът Генчо Генчев. Общината е ангажирана с търсене на варианти за запазване на училището, увери още градоначалникът. В заключение той се обърна с думите „Дайте решение, а не само предложение“.

В крайна сметка предложението съдбата на училището да се гледа отново не бе приета. Предложението бе подкрепено от десет съветници, а 18 гласуваха „против“.

Пред Актуално Свищов кметът Генчев изрази оптимизъм за запазване на училището. Държавата трябва да осигури финансовите средства за дофинансиране на училището – сумата от 150 хиляди е непосилна за общинския бюджет.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.