Храм „Света Троица“ в Свищов получава средства за спешен авариен ремонт от Министерство на културата. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

Министерство на културата одобри спешен авариен ремонт на покрива на свищовския храм „Света Троица“. Средствата, в размер 252 хиляди лева, са отпуснати по настояване на Община Свищов със заповед № РД09-466 от 30.05.2024 г., на министъра на културата, съгласно доклад на експертната комисия, в рамките на бюджета по програма „Опазване на недвижимото културно наследство“.

Спешният авариен ремонт на църквата „Света Троица“ се наложи след настъпили деструктивни процеси върху покривната конструкция на храма. Те се активираха вследствие на неколкократни проливни и силни дъждове, които допринесоха до откопчаването на десетки обшивки на водосточните тръби, силни течове по стените на фасадата и вътрешността на сградата. От това последваха свличане на керемиди, паднали и надвиснали кръстове от централния и странични корпуси, и реална опасност от наводняване.

Всичко това наложи, с благословията на Великотърновския митрополит Григорий, кметът на Свищов, и Архиерейският наместник Руслан Личев да възложат на архитект Марин Маринов спешно аварийно проектиране на покрива.

За предприемане на неотложни мерки и спасяване на храма, кметът на Свищов Генчо Генчев лично се ангажира да направи спешна среща с Министъра на културата, по време на която аргументирано обоснова необходимостта от спешен ремонт и финансиране на обекта, който е с национално значение, изключителна архитектурна и художествена стойност.

Благодарение на бързите, съвместни и адекватни действия на всички ангажирани с процеса, емблематичната Съборна църква в Свищов, която е образец на църковната архитектура от Късното възраждане и е построена от майстор Кольо Фичето ще бъде спасена.