С тържествена церемония в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе открита новата учебна 2023/2024 година. Специален гост на церемонията за приемането на 88-ия випуск на свищовската Алма Матер бе министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Сред гостите на академично тържество бяха кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, протойерей Руслан Личев – архиерейски наместник на Свищовска духовна околия, Йордан Терзийски – народен представител в 49-то Народно събрание, възпитаници на Свищовската академия, сред които: областните управители на Велико Търново – Ивайло Здравков и на Бургас – Пламен Янев; Румен Спецов – изпълнителен директор на Националната агенция по приходите; управители и ръководители на застрахователни и бизнес организации.

В приветствието си към студентите, ректорът на Стопанската академия, проф. д-р Марияна Божинова заяви: „Вашият избор да се образовате в едно от доказалите се престижни икономически висши училища в страната доказва, че имате смелостта да следвате Вашия ум и сърце, да преследвате своите мечти. Вие, скъпи млади хора, сте авторите на собствената си история, а Стопанската академия е платформата, от която можете да се изстреляте към необятните върхове на личните си постижения”. Обръщение за здраве и благоденствие на новия випуск и свищовската Алма Матер направи протойерей Руслан Личев. Приветствие към свищовските студенти и към цялата академична общност поднесе министърът на регионалното развитие и благоустройството.

По традиция, на тържествената церемония по откриване на новата учебна година бяха връчени стипендии и награди на изявени студенти. Наградата на Общинският съвет – Свищов за отличник на випуск 2019-2023 кметът връчи на Николета Иванова, спeц. „Счетоводство и контрол”, със среден успех от следването Отличен 5,95 и успех от Държавен изпит 6,00. Наградата на Ректора и академичното ръководство за отличници на випуска в ОКС „бакалавър” по факултети получиха: Николета Иванова – факултет „Стопанска отчетност”; Никол Нанева от факултет „Производствен и търговски бизнес”, спец. „Индустриален бизнес и предприемачество”, със среден успех от следването отличен 5,86 и отличен 6,00 от Държавен изпит; Йоанна Бакалова от факултет „Мениджмънт и маркетинг”, спец. „Бизнес Информатика”, със среден успех от следването отличен 5,84 и 6,00 от Държавен изпит; Стелла Хаджиева от факултет „Финанси”, спец. „Застраховане и социално дело”, със среден успех от следването отличен 5,76 и 6,00 от Държавен изпит.

По време на церемонията бе припомнено, че на 22 август 2023 г. първокурсничката от спец. „Маркетинг” в Стопанската академия, Нургюл Салимова – вицешампион на Световната купа по шахмат в Баку, накара всички българи и цялата академична общност в Свищов да се гордеят с нейното изключително постижение. По решение на академичната фондация „Ценов”, българската топ шахматистка бе удостоена със специална награда за изключителни спортни постижения. Ректорът проф. Божинова – председател на УС на Фондацията, обяви наградата на Нургюл – покриване на всички семестриални такси за 4-годишния период на обучение и ѝ връчи ваучер за закупуване на учебници и учебни материали. В обръщение към колегите си първокурсници талантливата шахматистка им пожела здраве и успехи в обучението.

Специална награда за високи спортни постижения и стипендия, отпусната от фондация „Д. А. Ценов” за зимния семестър на новата учебна година, са присъдени и за четвъртокурсничката Ивет Горанова от спец. „Икономика на търговията” – олимпийска шампионка от Токио 2020, сребърна медалистка от Европейските игри в Полша през м.юни 2023 г.

Министър Андрей Цеков връчи наградите на световната ни вицешампионка гросмайстор Нургюл Салимова и на двама първокурсници, приети за студенти в Стопанската академия с максимален бал 30 – Димитър Игнатов от спец. „Международни икономически отношения” в редовно обучение и Моника Табакова от спец. „Стопански и финансов контрол” в задочна форма на обучение. Стипендии и награди за свищовски студенти обявиха и важни партньори на Академията, представители на бизнеса.

По повод откриването на новата учебна година, в СА „Д. А. Ценов” са получени множество поздравителни адреси. В аулата бе прочетен поздравителният адрес от Красимир Вълчев – народен представител в 49-то народно събрание и председател на Комисията по образование и наука.

След тържествената церемония гостите посетиха академичния музей, където министърът на регионалното развитие и благоустройството положи подпис в летописната книга на Свищовското висше училище. Заедно с ректора и председателя на Студентския съвет, той поднесе цветя пред паметника на Дарителя – Димитър Ценов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.