Тридневното тържествено честване на 160 години от рождението на проф. Иван Шишманов завърши в Свищов с концерт-спектакъл на Държавна опера Русе, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
Богатата тридневна програма, организирана от Община Свищов, по повод 160 години от рождението на бележития проф. Иван Шишманов приключи със специално подготвен за случая концерт-спектакъл „По течението на синия Дунав“ на Държавна опера Русе.
Директорът на Операта Пламен Бейков откри тържествения концерт, като сподели, че името му – „По течението на синия Дунав“ е вдъхновено от паневропейската идея, за която е радетел още проф. Иван Шишманов.
Небезизвестен факт е, че през далечната 1926 г. във Виена се провежда Първия конгрес на паневропейското движение, което обединява поети, есеисти и новелисти от 24 страни. На този конгрес проф. Иван Шишманов е избран и за вицепрезидент на централния съвет на Паневропейското движение и произнася забележително слово.
В унисон с тази идея, оркестърът на Държавна опера Русе, с главен диригент Димитър Косев подари музикално пътешествие на присъстващите, преминавайки през всички държави по течението на река Дунав. Пътуването започна от Виена и „Пролетни гласове“ на Йохан Щраус, премина през Унгария и Германия, спря се в Сърбия и Румъния, и логично завърши в България с „Ръченица“ от Петко Стайнов, „Малък марш“ на Панчо Владигеров и „Българи от старо време“ на Асен Карастоянов.
В изпълнението на част от произведенията взеха участие солистите – Иван Пенчев, Даниела Караиванова Теодора Чукурска, Адреана Николова и Стоян Стоянджов, които допълнително допринесоха за вълнуващите емоции и приятни преживявания на публиката.