Общоградско поклонение и ритуал по полагане на венци и цветя пред паметта и делото на проф. Иван Шишманов бяха сред паметните събития, организирани от Община Свищов по повод 160-тата годишнина от неговото рождение.
На 22 юни от 19.30 ч. пред паметника на проф. Иван Шишманов се събраха представители на общинското ръководство, на културни и образователни институции, формални и неформални организации, и признателни граждани, които отдадоха дължимата почит на именития българин, големия учен и патриот.
Приветствено слово, по повод кръглата годишнина от рождението на един от най-светлите будители на следосвобожденска България, произнесе кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, който каза: „Уроците на проф. Шишманов са ни нужни днес повече от всякога. След цял век и половина, е добре да си дадем сметка за учителската яснота, за последователния патриотизъм, за изключителното му за времето новаторско мислене и действия, така присъщи не само на него, но на цяла плеяда възрожденци. Ние техните следовници трябва да помним и да не забравяме стореното от тях, защото и днес са пример за благородство и всеотдайност. Поклон пред делото на достойния свищовлия, големия българин и велик европеец проф. Иван Шишманов!“.
Венци и цветя на паметника бяха поднесени от името на президента на Република България ген. Румен Радев, кмета на Свищов, председателя на Общински съвет – Свищов, различни организации и признателни граждани.
Поклонението приключи с едноминутно мълчание на колене в памет на изявения наш общественик, родолюбец, просветител, писател, меценат и държавник.
Снимки: Пресцентър община Свищов