Община Ценово е сред малкото в страната, която вече притежава нов електромобил, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. Превозното средство е закупено със средства от Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд. По този начин общинската администрация се включи и подкрепи инициативата на редица световни организации за намаляване на емисиите от парникови газове. След представяне на документите бяха одобрени тринадесет общини от цялата страна. По проекта за насърчаване използването на електрически превозни средства бяха осигурени 20 000 лева, а общината участва със съфинансиране от близо 16 000 лева.
Новият автомобил вече се използва активно от служители на общинската администрация при изпълнение на ежедневните им задължения. С едно зареждане на батериите могат да се изминат около 250 километра. Пътуването е изключително икономично дори и при сегашните високи цени на електроенергията. Предстои да се закупи и зарядна станция, с което ще се ускори възстановяването на батерията,
Според специалисти електромобилът е много компактен, лесен за управление и паркиране, а в същото време изключително удобен за водача и пътниците. Превозното средство е абсолютно безшумно и предпазва околната среда от замърсяване. Според нормативните разпоредби електромобилите са освободени от данък и имат право на безплатно паркиране.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.