В Свищов стартира дългоочакваният ремонт на физкултурните салони в Средно училище „Цветан Радославов“. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

В Свищов официално бе даден старт на дейностите по ремонт на двата физкултурни салона в СУ „Цветан Радославов“. Общият бюджет на проекта е в размер на 491 491,26 лв. и изцяло се финансира по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2026 г., Модул 2: „Основен ремонт на съществуващи физкултурни салони“.

На тържественото откриване присъстваха кметът на Свищов Генчо Генчев и зам.-кметът Анелия Димитрова, които бяха приветствани от директора на училището Марияна Маркова за грижата към учениците и възможността чрез реализирането на проекта младите хора да се развиват и спортуват в безопасни и съвременни условия. Кметът Генчев от своя страна също благодари на училищното ръководство и ресорния заместник-кмет за качествения проект, който успешно е защитен за финансиране. Той подчерта, че е от изключителна важност часовете по физическа подготовка и спортни тренировки да се провеждат в безопасни и добри условия за учениците и изрази увереност, че те ще продължат все така достойно да представят община Свищов на престижните състезания, в които активно взимат участие.

Към момента в Средно училище „Цветан Радославов“ се обучават над 350 ученици в дневна и самостоятелна форма на обучение. От откриването му, през 1981 година, до момента са извършени много подобрения и основни ремонти, но двата физкултурни салона са ремонтирани само частично и козметично. Основен проблем за нормалното функциониране на салоните е липсата на изградени силнотокова и осветителна ел. инсталация в целия корпус. Има изградена отоплителна инсталация, но няма изградена вентилация. Спортните настилки са в незадоволително състояние, наблюдават се проблеми и с подовата настилка. Съблекалните и санитарните помещения към тях са в окаяно състояние, както и ВиК инсталациите в тях. Има течове от покрива, при които се образува плесен и мухъл по стените. Спортните уреди са морално остарели и негодни за употреба, условията за спорт и физическа активност на учениците са лоши.

Проектът за основен ремонт предвижда цялостно изграждане на ел. инсталация – силнотокова и осветителна, и изграждане на вентилация на салоните. Съществуващите настилки в тях ще се премахнат, а на тяхно място ще се изпълнят ударо-поглъщащи настилки и нови замазки под тях. Компрометираните зидове ще се съборят и на тяхно място ще се изградят нови. По отношение на течовете от покрива, съществуващата хидроизолация ще се премахне цялостно и ще се изпълни нова такава. Специално внимание ще се обърне на конструктивните елементи от метал, които стърчат покрай бордовете. В съблекалните ще се подменят изцяло ВиК инсталациите и всички настилки и облицовки. Проектът включва и доставка на спортно оборудване: шкафове за спортно оборудване, гимнастически пейки, постелки, топки, гири, баскетболни табла, футболни врати за закрито и други.

С реализирането на дейностите по основен ремонт на физкултурните салони в училището се очаква значително да бъдат подобрени условия за спорт на учениците. Ще се създаде модерна спортна база, която ще допринесе за популяризиране на физическото възпитание в учебното заведение, насърчаване на физическата активност и създаване на навици за спорт на учениците. В СУ „Цветан Радославов“ се провеждат активни тренировки в различни спортове: 55 ученици тренират хокей на трева, 45 ученици тренират волейбол, 15 ученици тренират тенис на маса, 22 ученици са включени в училищен танцов състав. Всички те достойно представят своето училище и град Свищов в редица общински държавни и международни първенства, и заедно със своите съученици скоро ще се радват на добри условия за спорт и физическа активност.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.