Солаковият хан е 160-годишна емблематична сграда, която се намира в центъра на Букурещ. Въпреки историческата и архитектурната си стойност обаче от години тъне в разруха и е опасна за преминаващите наблизо, разказва Бизнес новините.

В периода преди Освобождението сградата е била убежище за български революционери. Там се е намирала и печатницата, в която Любен Каравелов е издавал вестниците „Свобода“ и „Независимост“. Солаковият хан е бил убежище и за Ботев и Левски.

„Историята на тази сграда е много интересна. Тя се намира в идеалния център на Букурещ, но навремето беше в преддверието на града, който тогава беше по-малък град“, казва Юлия Баховски, журналист от румънската редакция на Радио България.

Строежът на гостилницата започва преди 163 години по поръчка на братята Солакоглу. За времето си имотът е бил с впечатляващи мащаби. От 1859 г. до края на Втората световна война тя служи за подслон на пътниците. По време на Втората световна война голяма част от сградата е разрушена. И тъне в разруха години наред. До тази година, когато румънските власти решават да обезщетят наследниците с 4,5 млн. леи – около 1 млн. евро, с което на практика да придобият сградата.

Общината отчуждава Солаковия хан през януари 2022 г., а техническата експертиза и подготовката на документацията за обезопасяване на сградата отнемат 2 години. През април 2023 г. са предприети първите стъпки за възстановяване на сградата. Екипи на обезопасяват зданието, за да може през следващите години то да получи нов живот като паметник, който може да се използва за туристически и културни цели.

В края на април тази година кметът на столицата Никушор Дан съобщи, че започва работа по обезопасяването на Солаковия хан, намиращ се на улица „Калеа Мошилор“ 134, построена през 1859 г. Цялата сграда с площ 3400 кв. м ще бъде укрепена от всички страни с външно скеле, което ще поддържа не само фасадата, но и вътрешните елементи. За да може да се работи вътре, от мазетата и етажите трябва да бъдат изнесени 3000 куб. м отпадъци, предимно отломки, изхвърлени тук с течение на времето от други строителни обекти, пише G4Media.ro.

Според градоначалника обезопасяването на сградата ще се случи до края на 2024 г., след което тя ще бъде укрепена и реставрирана, за което се организира конкурс за дизайн.

„През последните 20 години тази сграда е била своеобразно сметище за този район, като много строителни обекти са избирали да внасят внушителни количества отломки, мазетата са изцяло заети от отпадъци, така че с тази мярка за безопасност осигуряваме работен фронт за бъдещата строителна площадка за укрепване на сградата“, каза ръководителят на общинската администрация за укрепване на сгради със сеизмичен риск.

„Ето защо е важно нещата да се правят в този ред, затова отделихме няколко месеца, за да направим техническата експертиза, а тя казва какъв е правилният ред на работа, за да не се случват инциденти. Съществува 1-2% риск от инциденти, от падане на стена, но цялата техническа експертиза е направена, за да се сведе до минимум този риск, така че не става дума само за фасадата, а за всички сводове, за вътрешните прозорци“, каза Никушор Дан.

С реставрацията на сградата общината ще превърне Солаковия хан в културно пространство на Букурещ.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.