Благополучието в Българско Сливово местните хора си обясняват с подкрепата на Свети пророк Илия. Именно на старозаветния пророк е кръстена църквата, която датира от 1868 г., разказаха за Актуално Свищов местните хора.
“Заобикалят ни всички бедствия с неговата помощ”, твърдят хората, които се бяха събрали и днес да отбележат Илинден. От край време на храмовия празник в двора на църквата се раздава курбан за здраве и благополучието на селото и неговите жители. Продуктите за него се осигуряват от всички, споделя кметът Радослав Атанасов. Кооперацията, фирмите от селото, местните магазини и обикновени хора, се включват в осигуряване на курбана за празника. Рибена чорба и печен шаран бяха осветени.
Местните хора си спомнят и делото на Дончо Маринов Дончев, йеромонах Доротей, който е роден в Българско Сливово през 1854 г., където първоначално учи. По-късно отива при вуйчо си Никола Канов Дайлийски, търговец в Браила. С негова помощ стига в Одеса и завършва духовна семинария. След смъртта на вуйчо си Дончо поема търговията в свои ръце. Търгува с различни стоки, в това число и с оръжие. Точно кога напуска и разпродава стоката, не се знае, но заминава за Света гора и в Зографския манастир, става йеромонах. Историята не помни кога напуска Атон, но на родното си село подарява, и по-специално на църквата “Св. Пророк Илия”, една икона с образа на св. Георги. В тази икона, с никелова пластинка, е прикрепена частица от мощите на св. Харалампий. Освен тази икона Дончо Маринов Дончев подарява голямата лява икона до царските врата в храма. Дарява още и евангелие и един кръст.