В истински празник за жителите на село Джулюница се превърна откриването на обновената читалищна сграда. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Близо 299 000 лева бяха вложени в строително-ремонтните дейности по проект „Красива България“. Досега осемдесет и седем годишната сграда бе преживяла само козметични ремонти. Укрепена е покривната конструкция, изцяло са подменени дограмата, водопроводната и електрическата инсталации. Салонът и сцената, които през последните няколко години не се използваха, вече придобиха изцяло нов вид, като е извършена и топлоизолация. За да се насладят на новата придобивка, много жители и гости изпълниха залата. Те изслушаха любопитни подробности от историята на читалището. От създаването му през 1936 година до наши дни то продължава да бъде културно-просветен център и да развива активна дейност. Едно от най-често посещаваните места е библиотеката на читалището. Книжният фонд се обновява постоянно, , а НЧ „Просвета“ в продължение на години печели субсидии за закупуване на книги по проект „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“.

Публиката бурно аплодира изпълненията на детския танцов състав „Фолклорен извор“ към НЧ „Светлина“ от с. Царевец. Песните на Дария Маринова и стихотворенията на деца от населеното място не само изпълниха сърцата на многобройните зрители, но са и категорично доказателство, че българският народностен дух и традициите ще пребъдат и при следващите поколения. С бурно аплодисменти бяха посрещнати изпълненията на местните самодейци от женската фолклорна група „Детелина“. От името на общинската администрация в Ценово бяха връчени и четири награди за значим принос в развитието на читалищната дейност. Носители на отличията станаха Бонка Денкова, Иван Любенов, Кунка Тончева и Маргарита Кирилова.

Празникът завърши с кръшно българско хоро, което се изви пред обновената сграда, а пъстри фойерверки озариха небето над Джулюница.

До 15 октомври гласувайте в анкетата ни: За кого ще гласувате на 29 октомври за кмет?

Гласът може да дадете ТУК