Приключи финалният етап от изграждането на ключова за десетки домакинства подпорна стена в Свищов. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

Със средства, в размер на 698 000 лева, осигурени с постановление на Министерски съвет от 21 юли 2022 г., бе завършено изграждането на така необходимата подпорна стена, с което бе оказано противодействие на свлачищните процеси и обезпечена безопасността на намиращите се в близост жилищни сгради и блокове. При нейното изграждане бе добавен и отводнителен колектор за повърхностни и дъждовни води, чиято липса до сега е сред причините за ерозирането на ската. Също така, беше положен асфалт на участъци, които десетилетия не бяха асфалтирани, а където е необходимо – бетонирани околоблокови пространства, с което се осигури безопасен и безпроблемен достъп на собствениците до техните жилища и гаражи.

С изпълнението на дългоочакваните строително-ремонтни дейности, бе решен сериозен проблем и гарантирано спокойствието на живущите граждани в района на „Видеосат“, ул. „Патриарх Евтимий“ 79 и ул. „Цар Освободител“ 116,  които години наред се притесняваха за сигурността на своите домове.

Изграждането на подпорната стена стартира през 2019 година, когато бе извършен първият етап от дейностите по укрепване. Тогава, това беше извършено със средства в размер на 159 646 лв.,  осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. С отпуснатите впоследствие средства за заключителния етап, процесът по изграждане на подпорната стена вече е успешно финализиран.