Големите хлебозаводи във Великотърновска област са намалили цената на хляба с около 20 стотинки, след решението на Народното събрание за нулева ДДС-ставка, показва репортерско проучване на БТА. Според производителите това е добър начин да се намали крайната цена за потребителите, но проблемите в бранша остават заради високата цена на горивата и енергията. Според Александър Алексиев, който е собственик на мелница в Бяла, Русенско, решението за нулевата ставка за три от основните брашна, които ползват производителите на хляб и тестени изделия, е влязло в сила от 9 юли. Това е твърде кратко време, за да се установи дали мярката ще е в полза на бизнеса, посочи той. Зърнопроизводителите не плащат ДДС от години, но високата цена на горивата и торовете е причина за повишението на цената на зърното, коментира за БТА зърнопроизводителят Георги Славейков. Той посочи, че ако през миналата година килограм зърно се е продавало на цена около 36 стотинки, то сега цената се е вдигнала неколкократно.
Много от малките семейни пекарни не са регистрирани по ДДС и нулевата ставка не е начин за стимулиране на бизнеса им, каза за БТА Ани Димова, която от 20 години заедно със съпруга си произвежда хляб и тестени изделия в малка пекарна във великотърновското село Ресен. „Ние сме дребни производители, в продължение на 20 години оцеляваме и имаме постоянни клиенти, които са сигурни в нашето качество, но сега е много страшно“, разказа тя и подчерта, че основната причина е високата цена на тока и горивата. Спрямо миналата година сме намалили производството си с една трета. Днес предстои да си закупим брашно, но не знаем на каква цена ще е то, посочи тя. По думите ѝ, за да бъде съхранен малкият бизнес на хората, държавата трябва да дотира електроенергията, която производителите ползват.
След приемането на мярката за премахване на ДДС върху хляба и брашното, в цялата страна вече хлябът е с 20 на сто по-евтин, каза в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева. „Информацията, която имаме, тъй като ние сме доставчици навсякъде на хляб, е, че масово са свалени цените. Няма населено място в България, където да не са по-ниски цените“, посочи тя.
Проучване на кореспондентите на БТА показа, че хлябът наистина поевтинява, но не навсякъде с очакваните 20 процента. Намалението е средно с около десет процента, то е от 5 до 40 стотинки, в зависимост от вида на хляба и на търговския обект. Производители коментираха, че според тях премахването на ДДС върху хляба и брашното няма как да компенсира поскъпването на газа и на пшеницата. Те смятат, че цената на хляба до месец отново ще се повиши. Някои посочиха, че ще стигне и до 3 лева. Това мнение не се подкрепя от Мариана Кукушева, която прогнозира, че обявеното повишение с 32 на сто на цената на газа няма да повлияе на цената на насъщния в близките два месеца.
Покачването на цената на хляба не е толкова лесен процес, защото той е свързан с приемане на нова цена от страна на търговските вериги, които в рамките на шест месеца разглеждат предложението, каза тя. По-високата цена на газа се отразява върху себестойността, но тази себестойност всъщност не може веднага да се отрази върху доставната цена на хляба. От вчера до днес не вярвам да има каквото и да е повишение на цената на хляба, категорична е Кукушева. „Ние сме оптимисти, че хората по джоба си ще продължат да чувстват въздействието на тази важна социална мярка, която работи в цял свят, не само в Европа“, заяви Кукушева.
По думите ѝ има търговци, които са свалили по-малко от 20 процента- в рамките на 17-18 на сто. Те обясняват, че вадят от доставната цена ДДС, а не върху продажната, но пазарът ще ги коригира, защото никой не е по-силен от пазара, заяви Кукушева.
За потребителя всяка стотинка е важна, особено за уязвимите групи, каквито са пенсионерите, а те са основните потребители на хляб, каза още тя. Кукушева припомни, че мярката ще бъде в сила до юли 2023 година и допълни, че вече се наблюдава покачване на продажбите на хляб. „Виждаме, че започна да се купува все повече хляб. За едно по-голямо семейство, което купува по 3-4 хляба – разликата е сериозна, а това е ежедневна покупка“, допълни тя.
Според председателя на асоциацията на хлебарите за първи път в България се случи една изключително социална мярка. От думите ѝ стана ясно, че в момента се наблюдава и поевтиняване на брашното. „В момента цената на зърното е стабилна и не оказва пагубно влияние върху цената на брашното“. Тя обясни, че все още не се знае каква ще бъде цената на суровината през септември, когато е приключила жътвата и се знаят окончателно всички добиви.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.