Около 40 млн. лв очаква Свищов от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, с които да изгради цялостната инфраструктура в индустриалния парк, обособен на мястото на старите казарми в града, пише вестник „24 часа“.
„Вече са одобрени и съгласувани ПУП и всичко необходимо за разпределението на комуникациите, община Свищов е вписана в Регистъра на индустриалните паркове, сега ни предстои най-важната стъпка, финансирането, което ще дойде от Плана. Там се очаква всеки един проект да бъде на стойност близо 40 млн.лв., каза пред „24 часа“ кметът Генчо Генчев.
С част от средствата ще бъде изграден около 3.5 км директен газопровод от АГРС до индустриалния парк. Индустриалната зона в дунавския град планира сама да продава природния газ на предприемачите, избрали локацията.
„Така ще имаме възможност да предоставим много гъвкави условия на бъдещите инвеститори и по този начин да гарантираме вложението им, защото няма да се гони голяма печалба. Надценката ще бъде много по-ниска от другите разпределители на газ. В момента целият проект се съгласува, получи одобрение от всички инстанции и цялата документация ще бъде входирана в ДКЕВР, за да може Дунавски индустриален парк да получи лиценз, с който да разпределя газа в зоната“, обяснява Генчев.
Към зоната на Дунав вече имало заявен инвеститорски интерес след срещата за представянето на България като място за инвестиция за турския бизнес. Кметът бил част от делегацията с трима министри в южната ни съседка.
Имало вероятност още по време на изграждането на зоната да бъдат сключени предварителни договори с инвеститори, за отдаване под наем или закупуване на част от терена и заедно с работния проект да бъдат подготвени парцелите така, че  да отговарят на нуждите на тяхното производство.
„От голямо значение е бързото изграждане на магистралата Русе-Велико Търново и скоростната отсечка, която се планира към Свищов. Това вече е изговорено с Апи, започнати са предпроектни проучвания и изготвяне на технически проект  за бързата връзка и това допълнително ще даде добавената стойност за нашия град“, каза кметът.