40 милиона лева е стойността на проекта за изграждане на Дунавски технологичен-индустриален парк. Това обяви кметът Генчев по време на публичното представяне на проекта за индустриалната зона. Предвижда се да има 22 парцели, а кметът уточни, че вече има проявен интерес от потенциални инвеститори. Това е едно от задължително условие за отпускане на финансиране.

Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост. Кметът допълни, че държавата е осигурила 1,6 млн. лева за хидро-геоложки проучвания на района.

Отделно Агенция Пътна инфраструктура е поела ангажимент за изграждане на две кръгови кръстовища, които ще бъдат вход и изход на индустриалния парк. Отделно от АПИ ще ремонтират улица 33-ти Свищовски полк, както и третокласния път до Ореш.

Осигурена е и газовата, водната и електрическата връзка към зоната от съответните държавни структури, уточни градоначалникът. Той определи начинанието като “мегапроекта на Общината”, по който се работи от 2018 година. Кметът допълни, че начинанието е на финалната си права.

Освен всичко друго се предвижда на терена на индустриалната зона да бъде изградена обществена зона с пряк достъп до река Дунав, която ще се ползва от жителите и гостите на Свищов. По този начин града ни ще има и крайречен парк.