С 3 млн. лева реновират сградата на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
В началото на месец януари 2023 година стартират дейностите по модернизация на сградата на Търговската гимназия в Свищов. Това ще стане възможно в резултат на реализирането на проект „Изпълнение на СМР – фасадна реставрация, енергоспестяващи мероприятия, вътрешен ремонт, ремонт на спортна площадка и нова мълниезащита в Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“, по Оперативна програма „Региона в растеж“ 20214-2020“. Стойността на строително-монтажните работи е в размер на 2 489 999,03 лева без ДДС.
Цялостният ремонт и подобаващо обновление на ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ е дългоочаквано както за училището, така и за Община Свищов, тъй като сградата е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с национално значение. Реализирането на проекта е един дълъг и трудно извървян път, съпътстван от съвместните непримирими усилия и решителни действия от страна на ръководството на Общината, Министерството на образованието и науката, и училището. Достолепието на емблематичния архитектурен шедьовър, дело на австрийския архитект Паул Бранк ще бъде възродено и запазени архитектурните достойнства на зданието – паметник на дарителството, родолюбието и просвещението.
Във връзка с осъществяването на този значим проект, кметът на Свищов д-р Генчо Генчев изрази своята благодарност към министъра на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов и към своя екип за разбирането, за ангажираността и подкрепата.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.