С между 20 и 50 процента са се повишили цените на масовите лекарства, използвани при простуда, показа проверка на БНР в аптеките, предаде Националното радио.
По-скъпо струват таблетките за понижаване на температура и успокояване на болка, както и сиропите за кашлица.
Аналгин, аспирин, прахчета за понижаване на температура, сиропи за кашлица – всички те са без лекарско предписание и се търсят през есенния сезон. Цените им имат таван, който се определя от Националния съвет по цени и реимбурсиране и може да се променя веднъж годишно според инфлацията. Промяната е с между 20 и 50 процента нагоре, разказа Маргарита Грозданова, собственик на аптека в София. Според нея в момента хората купуват най-вече имуностимулатори:
„Те са повече хранителни добавки и там вече цените наистина са нараснали с 40 – 50 процента на някои. Тези цени не се регулират и съответно пазарът ги регулира“.
По-скъпо струват и таблетките за смучене при болка в гърлото – там цените са се вдигнали с между 12 и 20 процента.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.