С два милиона евро жк Дунав се превръща в зелен квартал, научи Актуално Свищов.

Начинанието трябва да се реализира за 36 месеца и се финансира с от програма Интеррег – България Румъния. Проектът се реализира съвместно от община Свищов и община Калафат, Румъния. Общата стойност е 3,5 милиона евро, а за дейностите в свищовския квартал отиват два милиона евро.

Целта на проекта е развитие на зелената инфраструктура, който е силно урбанизиран, с множество монофамилни жилищни сгради, голям брой единични бетонни гаражи и неравномерна растителност.

Подобна информация за проекта предоставя кмета Генчев в своя отчет за свършеното през 2023 година. С проекта се прави нова транспортна мрежа – преосмисляне на улиците и намаляването им чрез въвеждане на зона от 20 км/ч и превръщането им в смесени ленти. Предвижда се изграждане и изграждане на нова алейна мрежа за свързване на блоковете пространства в обща концепция.

Още подробности за отчета на кмета и за проекта може да прочетете ТУК. Документът е изпратен до всички комисии към местния парламент, които провеждат заседания през седмицата преди редовното заседание за месец февруари