Питейната вода в 22 села в област Велико Търново е с лоши микробиологични и химични показатели. Това показват проверките на Регионалната здравна инспекция за второто тримесечие на годината, предаде БНР.
104 проби питейна вода са изследвали здравните инспектори, като е установено че в свищовското село Царевец и великотърновските Големаните, Въглевци, Средни колиби и Раевци във водата има недопустимите ешерихия коли или коли форми. Контролните проби са били стандартни, посочват от РЗИ.
В Големаните, Средни колиби и Раевци, както и в Коевци водата в чешмите на хората е мътна, а в други 16 села съдържанието на нитрати е над нормите.
Изследвани са и водите в минералните извори в курортните селища с балнеолечение във Великотърновска област. В село Вонеща вода минералната вода е замърсена с фекални води.
Контролните органи не са издавали актове и предписания за периода.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.