В три села от община Свищов Регионалната здравна инспекция – Велико Търново отчете, че водата съдържа нитрати. В други две пък са на воден режим. Информацията е от мониторинга на качеството на животворната течност в областта, извършен от инспекцията за периода 15 – 31 май.

За отчетения период са взети 20 проби за лабораторен анализ. Установено е превишение на нитрати в животворната течност в селата Стрелец, Хаджидимитрово, Горна Студена и Алеково.

С настъпването на летните горещини продължава и задълбочаването на водната криза в региона.

На режимно водоподаване са 13 населени места. Това са Ресен, Никюп, Усои, Майско, Лесичери, Долна Липница, Недан, Върбовка, Караисен, Димча, Патреш, Хаджидимитрово и Александрово.

Повишено съдържания на фекални бактерии има в питейната вода на търновското село Райковци. Лабораторният анализ на взетата проба дава отклонения по показатели ешерихия коли – 20±2/100 КОЕ/ml, колиформи – 67±4/100 КОЕ/ml, ентерококи – 10±1/100 КОЕ/ml, и микробно число 70±6 КОЕ/ml, показват официалните данни.

Предстои да бъде издаден акт за установеното административно нарушение на отговорното лице за лошите микробиологични резултати в питейната вода в Райковци.