В дните когато живакът гони и минава 40 градуса всеки поглежда за почивка на планина или море. За тези, които това е непосилен разход, вариант за отмора е руският плаж, намиращ се на 5-6 километра от града, видя Актуално Свищов. Тишината, красивата природа, бистрата вода и сравнително чистият пясък са плюс на мястото. Големите минуси са лошият път и факта, че е неохраняемо място за къпане по Дунав.
Истинският руски плаж се намира на 560 км по река Дунав и е между жп-гарата и “Свилоза”. Не се предпочита от хората заради лошият път до него и мръсотията в района. Мястото, което е нарочено за “руският плаж” всъщност е пост 1 или “Св. Илия” и е на 555 км по Голямата река . Всичко това не му пречи от 35 години да предпочита това място лятото, разказва свищовлия.
Хората на плажа препоръчват в речните води да влизат хора с опит. В момента нивото на реката е 16 сантиметра, а идеално за плажуване е ниво от 250 см и по-ниско, уточняват събеседниците ни. Голямата болка изказана от всички, които откриваме на руският плаж е, че Свищов няма голям басейн, който да се ползва в жегата. Приканват местните управници да направят нещо по въпроса, но с усмивка уточняват, че това едва ли ще се случи в скоро време.

Сн.: архив Актуално Свищов