В последните години все по-честно ставаме свидетели на това как купчина ламарина е способна да бъде оръжие в ръцете на съдбата и да сложи край на не един или два човешки живота. Разбира се тук човешкия фактор е от огромно значение – превишена скорост, несъобразяване с пътната обстановка, отнемане на предимство и много други.
Оказва се, че държавата също се блазни от това да слага пръчка в колелото на съдбата и да влиза в ролята на палач – печелене на търгове за ремонти на пътища, на които се полага асфалт с ниско сцепление, липса на пътна маркировка, липса на мантинели, липса на поддръжка на пътни съоръжения, липса на контрол върху изпълнение на ремонтните дейности върху пътните артерии – и всичко това води до един неизбежен край, но дори и тогава причините си остават същите – превишена скорост, несъобразяване с пътната обстановка, отнемане на предимство и много други.
Въпреки, че Свищов се превърна в един бързо стопяващ се град по брой население, оказа се че нечие неблагоразумие на държавна издръжка е решило да превърне едно от най-натоварените кръстовища в Свищов в руска рулетка. Става дума за пътния възел където ул. Георги Матев се слива с ул. 33-ти Свищов полк – артерия по която минават всички тежкотоварни автомобили идващи в посока от Русе.
На въпросното кръстовище за движещите се по ул. 33-ти Свищовски полк в посока от Русе към център и от център към Русе има поставен пътен знак Б3 – Път с предимство, но съвсем на скоро концентрацията на този пътен знак на същото това кръстовище се увеличи, тъй като такъв беше поставен и за движещите се автомобили по ул. Георги Матев в посока от бившите студентски общежития към център. Какъв е изводът – идващите автомобили от Русе по ул. 33-ти Свищовски полк са с предимство, но и превозните средства, които излизат от ул. Георги Матев и се вливат в движението на главния път също са с предимство – т.е може и да минеш, но може и да не минеш.
В своя защита човека взел решение да се постави този пътен знак ще каже така: „Знак Б3 е поставен на ул. Георги Матев, защото в дясно от него има една пряка и излизащите от там автомобили не са с предимство“. Само, че от въпросната пряка едва ли излизат повече от 10 пътни превозни средства за период от 24 часа и скоростта им едва ли би била предпоставка за ПТП, имайки предвид, че кръстовището е Т-образно и ако не спрат ще паркират в градинската отсреща.
В продължение на своята защита, човека взел решение да постави пътен знак Б3 – Път с предимство на ул. Георги Матев, ще допълни, че след въпросния знак е поставен друг знак – Б1 – Пропусни движещите се по пътя с предимство.
Първосигнално всеки шофьор би си казал: „Чакай малко, нали аз се движа по пътя с предимство?“
Разстоянието между поставения знак Б3 – Път с предимство и Б1 Пропусни движещите се по пътя с предимство е пренебрежително малко и ако управляващия автомобил се движи с разрешената скорост за градски условия би трябвало да успее да отреагира, макар първия знак да му дава правото да запази първоначалната си скорост и да не променя скоростта на движение в рамките на позволеното.
Все пак е факт – веднага след знака оказващ път с предимство е поставен Б1 Пропусни движещите се по пътя с предимство и за това е знак, за да се спазва. Въпросът обаче е следния – някой съобразил ли е това къде е монтиран знака и каква е видимостта за шофьорите.
Видимо от снимковия материал на екипа, въпреки късото разстояние между двата знак от знак Б3 – Път с предимство към знак Б1 – Пропусни движещите се по пътя с предимство, видимост НЯМА тъй като втория е монтиран зад дърво от което следва, че това намалява времето за реакция на управляващия МПС. Отделно бихме искали да напомним, че е въпрос само на три месеца след които въпросния знак Б1 няма да бъде видим от разлистилата се зелена маса на въпросното дърво зад което знака е скрит.
За съжаление Актуално Свищов има по-набито око и по-голяма социална и морална отговорност от която и да е държавна и общинска институция – чиято основна отговорност е да правят страната ни по-добра за живеене и по-безопасна. За това ние от Актуално Свищов се надяваме отговорните органи да се самосезират и да предприемат мерки за обезопасяването на кръстовището преди да сме станали свидетели на поредните разпилени стъкла и човешки съдби, а не да демонстрират безотговорността и професионална безстопанственост като излязат с обичайното становище: несъобразяване с пътната обстановка, неспазване на Закона за движение по пътищата, несъобразена скорост.
Нека днес да бъдем по-отговорни към нашето утре.
Актуално Свищов