Дали се срещам редовно с г-н Борисов? Разбира се, че не! Това не е първата лъжа на г-н Василев (бел ред. Асен Василев). Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора. Беше грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна. За съжаление, българите получиха лъжа. Ще надживеем тази шарлатания“ – това заяви президентът Румен Радев в Албания, предаде БНТ.
По думите му като общество трябва да кажем не на апатията, с по-висока избирателна активност и легитимни институции.
Президентът изтъкна, че не е добре за Европа България да бъде държана извън Шенген, тъй като покрива всички критерии.
Според него става въпрос за субективни причини, когато една или две държави не ни подкрепят за шенгенското пространство.
„България направи най-важното, България е изпълнила всички технически критерии и то от 2011 година, двете проверки, които ние предизвикахме, и то на добра воля, показаха добри резултати. Имаме писмо и от председателя на ЕК, работим на най-високо политическо ниво.
Някои от вас бяха с мен и на съмита в Прага и Брюксел – извън дневния ред, аз повдигах тези въпроси, че България и Румъния са изпълнили всички критерии и заслужават и трябва да бъдат приети и че държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа, за нашата сигурност, за свободния пазар, за нашите икономики. Постигнал съм лично подкрапата и на канцлера Шолц и на президента Макрон и на колебаещи се държави в началото – Швеция, Дания. България покрива всички обективни критерии. И това, че една или две държави не желаят да дадат своята подкрепа, означава, че имат някакви субективни виждания – икономически или вътрешнопоблитически, но по тази тема ще продължава да се работи“, заяви Румен Радев.
Държавният глава ще представлява България в Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която за първи път се провежда в страна от региона. Лидерите на 27-те и шестте държави от Западните Балкани ще обсъдят стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог с ЕС, преодоляването на негативните социалноикономически последици от войната в Украйна и задълбочаващите си енергийна и продоволствена криза, предизвикателствата пред сигурността, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност.
Президентът ще се срещне и с българското национално малцинство в Тирана тази вечер.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.