С ПОЧТИ 55% ПО-ВИСОКИ ОТ ПРОГНОЗНАТА СТОЙНОСТ СА ЦЕНИТЕ ЗА СТРОЕЖА НА МАГИСТРАЛАТА РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, пише вестник „Борба”. Със забавяне от над 4 месеца от Агенция „Пътна инфраструктура“ отвориха ценовите оферти за първите два участъка – от Русе до Бяла и за обхода на Бяла. Обществената поръчка е за изработване на технически проекти и строителство. Точно това забавяне доведе и до поскъпването на проекта заради инфлация и увеличени цени на материали, суровини и труд. Така, вместо да бъдат платени близо 1 млрд. лева за 75,6 км от магистралата Русе – Велико Търново, ако се стигне до подписване на договор, това ще струва над 1,5 млрд. лв., или средно около 22 млн. лева за километър. Финансирането на проекта е осигурено от европейски фондове по програма „Транспортна свързаност” 2021 – 2027 г. Сега само първите два участъка ще струват около 750 млн. евро. За третия – от Бяла до Велико Търново, все още не е обявена обществена поръчка. Освен това проектът за тази магистрала е проблемен, защото трасето е обвързано и със строежа на втория мост над Дунав при Русе, а румънската страна иска той да е между Свищов и Зимнич.
Всички фирми, стигнали до финала на надпреварата, между които ще се избере изпълнител за пътя Русе – Велико Търново, са все сред тези, вземали големи аванси за АМ „Хемус” и обикновено печелили обществени поръчки по време на предишните управления.
ЗА УЧАСТЪКА РУСЕ – БЯЛА ОТ ТРИТЕ КОМПАНИИ С ОТВОРЕНИ ОФЕРТИ НАЙ-НИСКА ЦЕНА Е ПРЕДЛОЖЕНА ОТ ОБЕДИНЕНИЕТО ДЗЗД „ХЕМУС-16320” – 876 525 100,64 ЛВ. БЕЗ ДДС (21.8 МЛН. ЛВ./КМ). Прогнозната стойност на поръчката беше 536 391 000 лв. без ДДС. Същото обединение в момента строи участък от магистрала „Хемус” между пътните възли Буховци и Белокопитово, който трябваше да е готов през пролетта на 2020 г., но все още не е пуснат. Срокът за строежа на участъка от 40,2 км е 2120 календарни дни, което е над 5 години и 8 месеца. Поръчката е на инженеринг и тепърва предстои да се проектира.
Най-ниска цена за обходния път на Бяла пък е на обединението ДЗЗД „АМ Русе Търново” – 660 425 563,84 лв. без ДДС (18,6 млн. лв./км). За сравнение – прогнозната стойност на обекта е 446 349 000 лв. без ДДС. Срокът за изграждането на този участък е по-кратък – 1810 календарни дни, което е около 5 години. Обектът също е на инженеринг.
ПРОЕКТНОТО ТРАСЕ НА МАГИСТРАЛАТА РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е С ДЪЛЖИНА 132,84 КМ
То е разделено на три участъка. Магистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост при Русе, при пътния възел с път II-21 Русе – Силистра, и ще достига край промишлената зона на Дебелец, където трафикът се разделя на две – в посока Прохода на републиката и прохода Шипка. Според изработения и одобрен идеен проект трасето ще е с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана. На цялото трасе от 132 км се предвижда изграждането на редица големи съоръжения – 22 моста и виадукта с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла – Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Магистралата ще бъде основната връзка, свързваща моста над река Дунав при Русе с Велико Търново, с пътя Коритна – Севлиево – Велико Търново – пътен възел „Белокопитово” на АМ „Хемус”, с пътя гара Бяла – Плевен – Коритна – Ботевград и бъдещия участък от АМ „Хемус” край Поликраище.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.