След две години живот по време на ограничения, свързани с К-19 културният календар на община Свищов предвижда ред традиционни, но позабравени прояви, както и нови. По този повод Актуално Свищов потърси Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и историческо наследство“.
– Какво да очакваме и коя е първата проява?
– Първо по ред са проявите от Априлските културни празници, но тази програма вече е обявена и проявите от нея протичат по график. А и всеки може да се запознае с това, което предстои до края на месец април.
– Какво предстои след това през месец май, юни?
– Очертават се месеците май и юни да са доста наситени на културни мероприятия, предвид облекчаването на противоепидемичните мерки. По традиция отбелязваме 6-ти май Деня на храбростта, 11-ти май – възпоменателния ден, който по традиция отбелязваме. През месец маи имаме една годишнина, върху която искам да акцентирам. Това са 50 години на ДГ „Чиполино“. Организацията вече е в ход – на 13 и 14 май ще се случат редица мероприятия в Градската градина и на площад „Свобода“. Повече подробности ще има като наближи събитието.
Това, което за първи път ще се проведе в Свищов, надявам се наистина да се проведе, защото буквално две години го замисляме, но поради пандемията бе стопирано…
– Какво е това събитие, подробности за него?
– Това е Първият фестивал на хороигралците „Харизмата на хорото“. Община Свищов се явява съорганизатор на това събитие. Негов инициатор е Захарина Томова, свищовлийка, но е солист на Ансамбъл „Българе“ и се занимава с хореографската дейност на Танцов клуб за фолклор „Марико“ в Свищов. Тя поде инициативата за този фестивал, а Общината я подкрепи като идея. На 22 май, в рамките на един ден, при хубаво време ще се случи на амфитеатралната сцена на „Калето“. Там събираме желаещи фолклорни клубове, състави за фолклорни хора от общината и извън нея. Фестивалът е обявен като национален. Записването вече се провежда и на този етап има интерес към проявата. Проявата ще има конкурсен характер. Член на журито ще бъде и основателя и главен художествен ръководител на Ансамбъл „Българе“ Христо Димитров. Надявам се да се получи едно първо издание и един малък празник през този пролетен месец в Свищов.
Непосредствено след това е и 24-ти май и наистина месецът се очертава празничен. Надявам се този празник условията да позволят да го реализираме с общоградско шествие, празнично тържество на площад „Алеко“.
– Посочихте и юни като месец богат на прояви…
– Да, програмата е не по-малко натоварена и през юни. 1-ви юни Деня на детето, 2-ри юни Деня на Ботев, който ще реализираме отново с Военното формирование в Белене на площад „Свобода“. На 3 и 4 юни имаме Национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави. Събитие, което община Свищов прави за пореден път със СУ „Димитър Благоев“. Едно събитие, което заради пандемията също бе отлагано две години. Надявам се този период на пандемията да не се отрази на отлива на участници поради възможността да се осъществяват репетиционни дейности. Надявам се да се случи във вида, който го познаваме, защото се получава един прекрасен празник.
На 11 и 12 юни, седмица по-късно е друг позабравено поради ситуацията с пандемията събитие – „Орел на Дунава“. Традиционно мероприятие за Свищов, което последните две години не беше провеждано. Той ще бъде в рамките на два дни и се надяваме да привлечем повече български групи и от някои по-близките държави.
– Друг акцент през месец юни?
– На 16 – 18 юни, но искам да подчертая, че датата все още е под въпрос, ще се отбележи една много важна годишнина за Свищов и това е 140 години от основаването на Първата българска детска градина в България от Никола Живков. Предвиждат се редица мероприятия в тази връзка и подготовката е в ход.
Като стана въпрос за годишнини още една ще отбележим през юни месец – на 22 юни се навършват 160 години от рождението на проф. Иван Шишманов. По този повод има Национален инициативен комитет, който готви мероприятия в цялата страна. Ние като родното място на професора ще отбележим рождението му с поредица от събития. Мисля, че ще бъде интересно, защото са разнообразни. Ще спестя подробности, защото предстои.
– 145 години от Освобождението на Свищов…
– Да, тези две годишнини – 145 години Свободен Свищов и 160 години от рождението на проф. Шишманов, буквално ще прелеят събитията, защото са в една седмица. Седмицата от 20 до 27 юни ще бъде изцяло наситена, всеки ден по едно или две културни събития дневно. Замислили сме поредица от събития за 27 юни освен традиционните, които се случват.
– А ще има ли възстановка?
– Няма да има, защото въпреки облекчаването на мерките част от тях още са действащи. Това е голяма масовост, хора от различни – трудно е на този етап.
– А какво ще има през юли и август, предвиждат ли се събития?
– Започва отпускарския сезон, юли и август. През юли има едно също позабравено през последните години заради пандемията събитие. Това е 17-ия Фолклорен събор на католиците в България в село Ореш, който ще се състои на 9 юли. Събитието не е за подценяване, защото има международен характер.
– Да това е едно събитие наистина позабравено…
– Няма да пропусна да кажа нещо, което съм казвал: Община Свищов има един много наситен календар. Заявявам това отговорно, защото имам впечатление какво се случва в другите общини. За съжаление пандемията се отрази негативно. А и ние бяхме една от общините, които доста стриктно спазвахме мерките и правилата и много неща бяха орязани, защото наистина са масови.
През юли, последната събота е традиционното масово преплуване на Дунав, което се случи и миналата година – обстановката позволяваше неговото провеждане.
– А фестивала „Фолклорен извор“ ще има ли издание през август?
– Да, той ще отбележи своя 10-годишен юбилей – реално това трябваше да се случи преди две години. Надяваме се да не се промени ситуацията до тогава във връзка с пандемията. По традиция той е 4 дни, но тази година залагаме един ден повече. През него ще се проведе само официалната церемония по откриването на 3 август в Летния театър в село Царевец. Тогава ще представим един ретроспективен филм за фестивала през годините, който ще покаже интересни и любопитни моменти от него. Ще има интервюта с хора, свързани с организацията на фестивала. Тогава ще бъдат и отличени хора, които са участвали през годините и имат заслуга за неговото организиране и провеждане. Този ден ще приключи с концерт, каквито сме подготвили в края на всяка фестивална вечер. Първият концерт е на формацията „Гласове на традицията“, тя е сравнително нова, но пък съставена от много утвърдени и популярни имена в българския фолклор – голяма част от тях солисти на „Мистерията на българските гласове“.
На 4 август започва конкурсната програма на фестивала, която продължава на 4-ти, 5-ти, 6-ти август от сутрин до вечер, както е всяка година по традиция. И всяка фестивална вечер ще приключва с голям концерт и по повод кръглата годишнина на фестивала сме ги възложили тези концерти на едни от най-големите ансамбли на България. На 4 август е Ансамбъл „Пирин“, на 5 август Ансамбъл „Тракия“, на 6 август Ансамбъл „Филип Кутев“. Поради малкия обем на Летния театър в село Царевец, а и интересът от минали години, проявите ще се проведат на открита сцена, която ще бъде изградена в двора на Центъра за култура и образование в село Царевец. През четвъртия ден освен конкурсната програма по традиция се провежда церемонията по награждаването. И тази година това ще се случи на открита сцена в центъра на селото с концерт на Оркестър „Канарите“. Искам да отбележа, както знаете фестивалът е международен, и тази година няма да липсват участия. Те ще бъдат по линия на ЦИОФ – Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО. Фолклорен извор е пълноправен член на организацията от2018 година. Очакваме по тази линия две-три международни групи, защото програмата не може да понесе повече. Съставите се уточняват, но ще бъдат атрактивни, защото са подбрани от международно жури.
Поканени са да вземат участие във фестивала и всички, които са печелили големи награди – лауреати, призьори, специални награди. Повечето от тях са заявили готовност да се включат, което ще гарантира традиционно високото ниво на фестивала.
Записването започна, по принцип обявяваме винаги първи април, но тази година започна много по-рано поради интереса, който имаше. Крайна дата е първи юни, но ако, така е обявено и на страницата на фестивала, дните са запълнени ще прекратим, защото не можем да поемем повече изпълнители.
– Господин Маринов, още сме пролетта и е ясно, че ситуацията е несигурна. Но ще има ли тази година „Свищовски лозници“?
– Разбира се, че ще има! „Свищовски лозници“ щеше да има и 2021 година – те бяха подготвени на 90 процента, но на 7 септември излезе министерска заповед, с която се забраняваше провеждането на подобен вид масови мероприятия, включително и събори. Ние трябваше да развалим цялата организация, което е един не по-малко сложен процес от самата организация. Облекченият режим през летните месеци ни даде стимул тогава да подготвим празниците, но не успяха да се случат. Тази година, на този етап, бих казал, че на 50 процента са готови празниците. Все още сме в подготовка, уточняват се много неща и дай Боже на 24, 25 и 26 септември по традиция. Заложили сме един ден повече – 23 септември. Първият ден ще започне с един подгряващ концерт, насочен към младата аудитория. На 24, дай Боже, е официалното откриване. На този етап искам да споделя единствено, че ще спазим концепцията от предходни години с разнообразна в стилово и жанрово отношение програма, да обхванем по-голямата аудитория от жители и гости на града.
Александър ШАБОВ